Op zondag 15 mei, Moederdag, vond in theaterzaal Het Vorstelijk Complex in Zuilen de wekelijkse kerkdienst van de Best Life Church plaats. De dienst stond op deze dag daarom in het teken van moeders en God. 

Het is halfeen ’s middags en het is een warme dag, de zon schijnt op Het Vorstelijk Complex aan de Prinses Beatrixlaan. Voor het gebouw is het druk, rennende kinderen spelen met veel gegil op het door de zon verwarmde gras. Links en rechts van de ingang staan enkele picknicktafels waar jong en oud met elkaar in gesprek zijn. De meeste mensen hebben hun jas uitgedaan, er heerst een relaxte sfeer. Bij de ingang staan twee glimlachende mensen, zij hebben rood jasje aan, met daarop het witte logo van de Best Life Church. Ze begroeten iedereen bij binnenkomst: “Goedemiddag, wat goed en leuk dat u er bent! U kunt verder lopen naar de theaterzaal, daar zal zo de kerkdienst plaatsvinden.”

Voor de theaterzaal in het gebouw staat een lange rij, iedereen begroet elkaar hartelijk en velen zijn bekenden van elkaar. Er hangt een opgetogen sfeer en men is blij elkaar weer te zien. De groep is erg gevarieerd, er zijn mensen van allerlei verschillende afkomsten en leeftijden. De bar naast de ingang van de zaal is geopend en twee vriendelijke oudere dames schenken koffie en thee. Iets later dan gepland gaan de grote deuren van de theaterzaal open en staan er opnieuw twee jongeren met rode jasjes die iedereen welkom heten. De oranje stoelen in de zaal zijn ongeveer voor de helft gevuld en op het podium staan een meisje en jongen van ongeveer twintig jaar oud. Achter hen speelt een driekoppige band hippe en moderne muziek die niet zou misstaan in een loungebar. De muziek past bij de ambiance en de zaal stroomt in tussentijd tot de laatste stoel vol. De band zingt een nummer: “Holy Spirit You are Welcome Here. Come flood this Place and feel the Atmosphere.” De dienst kan bijna beginnen.

Pinkstergemeente

The Best Life Church is een moderne kerkgemeenschap die in 1995 is opgezet in de Geuzenwijk. door Irma en Paul van der Boom. Inmiddels zijn ze beiden voorganger en leiden de kerkdiensten. In hun studententijd hebben zij samen God ‘ontmoet’ en dit wilde ze toentertijd doorgeven aan de mensen in de wijk. Bij de Best Life Church wordt de boodschap van God met moderne en eigentijdse technieken verteld, met hippe muziek, lichtshows en diavoorstellingen. Officieel is de kerk een Pinkstergemeente, een christelijke stroming die sterk de nadruk legt op de Heilige Geest. De kerk is aangesloten bij de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Het VPE is weer aangesloten bij het ‘Assemblies of God’, wat dé grootste pinkstergemeente ter wereld is met ongeveer 67 miljoen leden. Het doel van The Best Life Church is om mensen met God en met elkaar in contact te brengen. Volgens Paul en Irma is de kerk een huis van God zoals ‘Hij’ het bedoeld heeft: een plek van liefde en acceptatie waar iedereen zich kan ontwikkelen en ontplooien om het beste in zichzelf en elkaar naar boven te halen.

Ondertussen is iedereen in de zaal gaan staan, sommigen mensen bewegen rustig mee op de muziek terwijl anderen de tekst vanaf een groot scherm enthousiast meezingen. De zanger en zangeres zingen zuiver en tussen het spelen van de nummers door vertellen zij een verhaal over het leven met hun moeder. “Ik denk er weleens aan hoeveel mijn moeder heeft opgeofferd om mij op te voeden, een fantastische vrouw. Maar vergeet ook niet wat de Here Jezus voor ons op Aarde heeft opgeofferd en wij zijn in gedachten met hem” vertelt de zanger door de microfoon. “Amen!” roepen enkelen uit de zaal. Na het spelen van enkele nummers ging kerkganger Hind Sulaiman (26) voor in gebed, met op de achtergrond het geluid van een elektrisch toetsenbord met een overdaad aan galm. Zij roept op tot gezamenlijk bidden voor onder anderen: moeders, de kerk, iemand met boulimia, de burgemeesters en wethouders. Sommige mensen steken hun handen in de lucht terwijl anderen op hun stoel gaan zitten. Hind introduceert na het gebed voorganger Irma: “Een moeder, voor denk ik ons allen, die nooit ver weg is. One phonecall away. We love you Irma.”

Na een groot applaus neemt Irma het woord: “bedankt voor de lieve introductie”. Ze vertelt over enkele projecten binnen de gemeenschap en start een filmpje: ‘Churchnews’. Hierin vertellen twee jonge presentatoren over het actuele nieuws binnen de kerkgemeenschap. De video ziet er professioneel uit en is goed gemonteerd. Na afloop van het kerknieuws werden er nog enkele bloopers getoond waarbij de presentatoren zich verspraken en en daar zelf om moesten lachen, dit tot grote hilariteit in de zaal. Er wordt hard om gelachen in de zaal. Irma doet nog enkele mededelingen en introduceert haar eigen man en tevens voorganger van de kerk: Paul. Hij begint de officiële dienst met de vraag: ‘Houden wij van God?’, in de zaal roepen sommigen hard: ‘ja’.

Bijbelverhalen

Hij vertelt enkele Bijbelverhalen waarin Jezus het belang van vrouwen en moeders benadrukt. Paul leest sommige Bijbelteksten voor en licht ze verder toe: “Onderschat niet het belang van de vrouw in de Bijbel. Vooral voor Jezus zelf, Maria speelt namelijk een ontzettend grote rol in het leven van Jezus en hij respecteerde haar.” Het is een actieve dienst waarbij het publiek geregeld instemmend meeknikt en spreekt. De boodschap van het verhaal is om de vrouw te eren, lief te hebben en met name te koesteren. Paul doet nog een interactieve ‘hoffelijkheidstest’ met mannen uit de zaal. De test wordt geprojecteerd op het scherm in de zaal en de mannen moeten aangeven hoe complimenteus, ridderlijk en edelmoedig ze zijn in een relatie. Tijdens de test wordt er veel gelachen om de grappen die de voorganger maakt, veel echtparen gaan lachend in discussie met elkaar.

Samen bidden

De toetsenist begint weer te spelen en Paul vraagt om gezamenlijk te bidden: “Samen bidden is het mooiste om te doen.” Moeders wordt gevraagd om op te staan zodat de gehele zaal gezamenlijk voor hen kan bidden. Na afloop van het gebed krijgen alle aanwezige moeders een roos en een roze tasje, uitgedeeld door dezelfde meisjes en jongens die bij ingang van de zaal stonden. De zanger en zangeres komen opnieuw het podium op en zingen een afsluitend nummer met een romantische melodie. In het nummer bezingen ze hoe perfect God is: “You’re perfect in all of your ways to us. You’re a good, good father, it’s who you are.” Met een andere tekst zou het zoetsappige deuntje zo kunnen worden gezongen door een tieneridool als Shawn Mendes. Na luid applaus voor de band verlaat men rustig de zaal, om samen nog een drankje te drinken bij de bar en buiten te genieten van de zon. Het is een dag waar men niet alleen met elkaar samenkomt, maar ook met God. Precies zoals Irma en Paul het bedoeld hebben toen zij The Best Life Church hebben opgericht in Zuilen.