Overvecht- In het pinksterweekend wordt er bij Fort aan de Klop een kermis georganiseerd. De kermis is een initiatief van zowel Fort aan de Klop als Make-A-Wish Nederland. Josephien en Ton Mooij van Make-A-Wish hopen met de opbrengsten nog meer zieke kinderen blij te kunnen maken.

Kermis de Klop is een festival in de sfeer van een oude dorpskermis. Dit houdt in dat het een kermis is met wat kleine attracties als een zweefmolen en wat eettentjes. Het festival is ter gelegenheid van het tien jarig bestaan van het fort. Er zijn creatieve workshops, een timmerdorp, spelletjes, buitentheater en een zweefmolen. Een deel van de betaalde activiteiten gaat naar Make-A-Wish om wensen mee te vervullen. Over deze kermis zal ik uitgebreider verslag doen in het sfeerverslag.

Samenwerking Fort aan de Klop

” Het initiatief voor samenwerking met organisaties verschilt per keer. Soms worden we benaderd door een organisatie die graag met ons wil samenwerken. De andere keer komen wij met het initiatief voor samenwerken. Kermis de Klop is een gezamenlijk initiatief geweest. Hierdoor werden wij verantwoordelijk voor de organisatie van de kinderactiviteiten, waarvan een deel van de opbrengst dus naar ons gaat. We hebben daarnaast gekozen voor een zelfde doelgroep bij de Kermis als de doelgroep waarvoor we normaal gesproken de wensen vervullen”, aldus Ton.

Josephien en Ton Mooij zetten zich vanaf hun pensioen inmiddels al tien jaar in als vrijwilliger voor Make-A-Wish. Ze vinden het fantastisch om de zieke kinderen met hun wens een onvergetelijke dag te bezorgen. De afgelopen jaren heeft de organisatie zich flink ontwikkeld. Samen met de andere vrijwilligers maken zij van Make-A-Wish de organisatie tot wat zij nu is.

Ontstaan Make a Wish

Er was in Amerika een ziek jongetje (Chris Greicius-1980) die graag een keer politie agent wilde zijn. Deze wens heeft de locale politie opgepikt en is uiteindelijk in vervulling gegaan. ‘Make a Wish’ is oorspronkelijk begonnen als Doe een Wens in 1989. In 1990 veranderde de naam naar ‘Make a Wish’. In dit jaar werd ook de eerste wens van een meisje Cindy vervuld. Zij wilde graag de cast van het toen populaire tv programma zeg eens AA ontmoeten. Dat is ook gebeurd. Inmiddels is Make a Wish internationaal actief in 40 landen. Om de naamsbekendheid van Make-A-Wish te vergroten hebben alle Make-A-Wish organisaties wereldwijd hun naam veranderd naar Make-A-Wish”.

Make-A-Wish

”Make-A-Wish is een vrijwilligersorganisatie die wensen vervuld van kinderen met een levensbedreigende ziekte. De doelgroep van onze organisatie is tussen de drie en achttien jaar. De kinderen worden even uit de ziekenhuissleur getrokken en kunnen voor een dag weer even zorgeloos kind zijn. Met ruim 400 vrijwilligers worden lokaal de wensen vervuld. De ene helft van de vrijwilligers houdt zich bezig met fondsverwerving. De andere helft houdt zich gericht bezig met het voorbereiden van de wens. We zijn met het vervullen van wensen geheel afhankelijk van donateurs, aangezien we geen overheidssubsidie ontvangen. Hiermee hebben we gelukkig tot nu toe nog wel alle mogelijke wensen kunnen vervullen”.

Wensen

”De wensen zijn zeer divers. Het kan gaan van een badmuts tot het ontmoeten van hun allergrootste idool. Zo heeft een kind zijn idool Justin Bieber ontmoet. Jaarlijks kunnen wij de wens van ruim 600 kinderen vervullen. Het aantal wensen tot nu toe die we hebben kunnen vervullen zijn er 6000”.

Donatie belangrijk

”Vanwege het feit dat Make-A-Wish geheel afhankelijk is van donateurs. We ontvangen geen overheidssubsidie. Met het geld kunnen we niet alleen het kind dat lijdt aan de ziekte een onvergetelijke dag bezorgen, maar het hele gezin. Zij lijden ook door de zorgen voor het zieke gezinslid”.

Toekomstplannen

”Make-A-Wish wordt steeds bekender in Nederland. Dit komt door tv uitzendingen van wensen die wij vervullen en doordat we overal in Nederland lokaal te vinden zijn. In de toekomst hopen we te groeien naar meer wensen per jaar. Doormiddel van een beleidsplan kunnen we dan nog meer wensen van zieke kinderen laten uitkomen.We willen daarom ook van de 600 naar 800 wensen per jaar. Hiermee hopen we nog meer zieke kinderen de dag van hun leven te kunnen geven”.

Make-A-Wish Nederland steunt op ongeveer 20.000 donateurs en heeft momenteel 47.000 Facebook vrienden.