De Buurtcamping begon in het jaar 2013 met één camping in één park. De afgelopen jaren is het initiatief erg populair geworden en bieden meerdere steden deze mogelijkheid aan de inwoners. Maar dit jaar is het streven om in 35 parken door heel Nederland dit evenement te organiseren. En ook in Utrecht Overvecht is er dit jaar weer een Buurtcamping.

De buurtcamping in Overvecht wordt gehouden in het Park de Gagel, van 19 tot en met 21 juli. Elk jaar gaan de inwoners naar de drie- daagse camping in hun eigen park. Alle soorten mensen zijn welkom: “van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren”.  Het is zo verdeeld dat een deel van de kampeerplekken voor betalende buren beschikbaar is, een ander deel voor buren die om een financiële reden niet op vakantie kunnen gaan en het overige deel is voor buren die vrijwillig mee helpen. Door deze samenkomen van verschillende soorten mensen leer je elkaar beter kennen. “Iedereen zit de hele dag lekker buiten, en iedereen is gelijk!” is het motto.

Tijdens de driedaagse camping zijn er verschillende activiteiten te doen. Denk aan sport, eten, spel, muziek en een hele boel andere (camping)activiteiten. Ook voor ouders zijn er mogelijkheden om tot rust te komen; bijvoorbeeld tijdens een kinderfeest. Terwijl ouders kunnen genieten van het weer, kunnen de kinderen zich te laten schminken en lekker creatief bezig te zijn. Verder zijn er verschillende kookteams aanwezig zodat er genoeg ruimte is om verschillende culturele gerechten te proeven. Ook is er een interactieve theaterworkshop voor jong en oud. En in de avonduren is er een kampvuurtje en muziek, dat maakt een kampeerervaring compleet.

Volgens de WijkWijzer van gemeente Utrecht is 20% van de huishoudens in Overvecht afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dat betekent dat er een hoop gezinnen zijn die het krapjes hebben en dus misschien niet op vakantie kunnen gaan. Voor deze gezinnen en voor een heleboel andere inwoners die bijvoorbeeld financiële problemen hebben of het gewoon gezellig vinden is de Buurcamping een ideale oplossing.

Het project heeft ook als doelstelling om de diverse groepen uit dezelfde buurt te verbinden met elkaar. De Buurtcamping wordt niet georganiseerd door een organisatie. Het is een resultaat van een samenwerking van verschillende organen. Deze structurele samenwerking zorgt uiteindelijk voor een bijzonder resultaat, het samen komen van een grote diverse groep.