Op de zonnige, benauwde en warme woensdagmiddag 14 juni is het rustig en leeg op het sportpark aan de Loevenhoutsedijk in Overvecht. Vanaf november zal hier de sloop plaatsvinden van de sportkantine waar nu Synergo in zit en plaatsmaken voor een nieuwe en grotere sporthal waar meer sportactiviteiten zullen plaatsvinden.

Op de weg naar het sportpark zijn aan verschillende kanten fietspaden te vinden. Tussen de weg en fietspad is een bermpje, waardoor het veilig aanvoelt. Het bruggetje naar het sportpark die aan de Loevenhoutsedijk zit, is klein en smal en het idee dat hier kinderen te fiets en auto’s overheen moeten voelt niet betrouwbaar. Om het sportpark heen staan veel bomen en op de achtergrond hoor je auto’s rijden. Als je naar de lucht kijkt achter het sportpark komt steekt er een groot betonnen flat uit, wat eerder lijkt op een gevangenis dan een wooncomplex. Wanneer je naar de grasvelden kijkt, zie je alleen maar wat duiven in de bodem pikken.

De gemeente wil vanaf november beginnen aan de sloop van de huidige kantine van Synergo korfbal. In de wijken Noordwest en Overvecht is er een tekort aan binnensportaccomodaties en met de bouw van een nieuwe sporthal willen ze de binnensportactiviteiten vergroten. Daarnaast komt de sporthal dichtbij het Trajectum College te staan waardoor leerlingen veiliger de sporthal kunnen bereiken.

Er zijn drie sporthallen en kantines op het park van verschillende sportverenigingen. Naast deze vierkante gebouwen van baksteen zijn velden waar sport activiteiten en andere activiteiten worden gegeven. Het is een toegankelijk terrein voor auto’s: er zijn zo’n vijftig parkeerplaatsen, waarvan er op dit moment zes zijn gevuld.

Vanmiddag zijn er geen geplande sportactiviteiten. Er zijn mensen van Stichting Harten voor Sport, een organisatie door gemeente Utrecht is aangesteld om kinderen te laten sporten in de wijk Overvecht en dit te laten aansluiten bij de behoeft van bewoners, die klaarzitten om kinderen naschoolse opvang in vorm van sport te geven. Stefan (35), Daisy (28) en Sasha (40) geven dansles, atletiek en korfbal en zitten te wachten aan de picknicktafel buiten tot dat er kinderen komen. Sasha praat met Daisy over de warme dag: “Jammer dat er nu niemand is. Het is natuurlijk ook niet gek want het is ramadan en Overvecht doet daar veel aan. En het is natuurlijk lekker weer dus kinderen willen buiten spelen in plaats van ergens naartoe gaan op te sporten.” Daisy antwoordt: “Ja en ouders willen ook liever dat hun kinderen gewoon lekker gaan spelen, dan met dit weer als naschoolse activiteit doen zodat ze deze drukke weg hierachter moeten oversteken.”

Wat er dan precies veiliger wordt, weten de mensen van Stichting Harten voor Sport ook niet te vertellen. Het lijkt erop dat er niet veel verandert, want het gebouw blijft op exact dezelfde plaats als dat die nu al staat en de leerlingen moeten nog steeds de drukke Brailledreef oversteken om vervolgens het smalle bruggetje te betreden om het sportpark op te gaan.

Stichting Harten voor Sport werkt in opdracht voor gemeente Utrecht aan het vergroten van de sport- en beweegdeelname in de stad. Beweegmakelaars en buurtsportcoaches zorgen voor activiteiten met betrekking tot sport voor elke leeftijdscategorie. Dit gebeurt niet alleen op het sportpark aan de Loevenhoutsedijk maar ook door heel de stad heen in buurthuizen en andere sportparken.

Aan de picknicktafel ernaast zitten twee kinderen van 14 jaar. Ze smoezelen een beetje en het lijkt erop dat ze een date hebben. Dat biedt dit sportpark op deze rustige woensdagmiddag dan weer wel: een ‘chillplek’ voor de jeugd. Na een kwartiertje gewacht te hebben zijn er nog steeds geen kinderen komen opdagen en lijkt het erop dat dit een uurtje zon pakken wordt voor de sportleraren. Op de achtergrond hoor je de trein rijden en krijgt dit sportpark een beetje het gevoel van een vergane glorie, waarbuiten het leven doorgaat.

Stefan van Doorn combinatiecommissaris van Harten voor Sport en Synergo vertelt: “De nieuwe sporthal gaat voor ons als Synergo vooral heel fijn zijn dat we alles op een locatie hebben. Als we nu in de zaal moeten spelen gaan we altijd naar de Dreef in Overvecht. Wat er overdag gaat gebeuren, is nog niet bekend. Daar gaan we zelf invulling aangeven. Trajectum College komt natuurlijk wel om te sporten, maar wat er voor de rest wordt gedaan is nog even de vraag. We willen dat de dagbesteding goed is en dat er meer sporten overdag kunnen worden gefaciliteerd.”

Als er een uur om is en er nog steeds geen kinderen te bekennen zijn, wordt er langzaam vertrokken. Nog meer auto’s vertrekken en zelfs de duiven pikken niet meer in het gras. Een vergane glorie, waar de dag daarna wellicht weer veel auto’s staan en kinderen hoort schreeuwen op de sportvelden. Het valt alleen nu niet voor te stellen.