Trezie Aarns is sinds 2004 als huisarts werkzaam in Zuilen bij gezondheidscentrum De Burg, daarvoor werkte ze ook al op andere plekken in Utrecht. Op donderdagmiddag 15 juni 2017 van 15:00 tot 17:00 vindt ‘PAS OP!! VALGEVAAR?’ plaats en mevrouw Aarns is een van de organisatoren.

Hoe bent u betrokken geraakt bij ‘PAS OP!! VALGEVAAR?’?

“In Zuilen en Ondiep hebben we een GEZ: een Geïntegreerde Eerstelijns Zorg. Daarbinnen worden allerlei multidisciplinaire initiatieven gestimuleerd. Vandaar dat we met de huisartsenpraktijk al wat intensievere contacten hadden met de fysiotherapeuten van Medicort. Zij kwamen met de suggestie om dit te organiseren. We hebben geïnformeerd of we het in het kader van de GEZ zouden doen, maar daar zaten te veel haken en ogen aan, dus we dachten, we organiseren het gewoon met zijn drieën met de apotheek. Het leek ons namelijk wel leuk en zinvol.”

“Medicort heeft volgens mij in eerste instantie meerdere mensen benaderd. Ik heb toen zelf gezegd dat ik daaraan wel mee wilde doen. Ik denk dat Pablo de Graaf, de initiatiefnemer namens Medicort, uit enthousiasme dit initiatief nam. Hij werkt graag met de doelgroep ouderen. Bij mijn weten is het met name uit zijn interesse. Het is een heel klein initiatief van ons drie persoonlijk, we doen het vrijwillig. We gaan het even een keer uitproberen en als het werkt dan kunnen we het vaker doen of kunnen andere centra het ook doen, dan kunnen we ook gaan zoeken naar structurelere financiering.”

Trezie Aarns
Gezondheidscentrum de Brug

U heeft een speciale opleiding gedaan in de ouderengeneeskunde, waarom?

“Ik heb dat gedaan omdat ik het op een gegeven moment leuk vond mijn werk inhoudelijk wat verder te verdiepen en omdat ik ook wel affiniteit heb met ouderenzorg. Ik vind het interessant omdat het een uitdaging is: mensen hebben veel klachten en kwalen en niet overal kan je iets aan doen, maar je kan wel proberen de kwaliteit van leven te bevorderen. Juist omdat je met complexere problematiek te maken hebt, is het meer een puzzel aan wat je allemaal kan doen. Dat vond ik interessant en daarom ben ik die kaderopleiding gaan doen. Om mezelf wat meer te scholen daarin en het is eigenlijk altijd zo dat als je naschoolt, dat je dan weer wat enthousiaster wordt voor je vak. Niet dat ik dat niet was, maar leren stimuleert.”

Wat bedoelt u met complexere problematiek?

“Een jonger iemand met suikerziekte heeft vaak alleen maar suikerziekte. Een ouder iemand met suikerziekte heeft vaak ook andere problemen, slecht zicht bijvoorbeeld; iemand kan dan zijn suikermeter niet meer goed lezen. Hij kan vergeetachtig zijn waardoor het moeilijk is medicatie consequent in te nemen. Je moet bij ouderengeneeskunde veel breder kijken dan alleen die ene aandoening.”

Wat is de noodzaak van dit initiatief?

“Als je langzaam wat ouder wordt ben je je niet altijd bewust van dat je wat strammer en stijver wordt en dat het allemaal wat moeilijker gaat. Dat is net als met kinderen, als ze van de trap vallen ga je een traphekje aanschaffen. Bij ouderen is het bewustzijn dat je wat meer valgevaar hebt één ding, maar het initiatief is ook bedoeld om een soort fatalisme tegen te gaan van: ‘ach, vallen hoort nou eenmaal bij het ouder worden’. Dat is namelijk niet het geval. Er zijn maatregelen te treffen om te zorgen dat je toch zeker wel een aantal valincidenten kan voorkomen.”

Wat gaan jullie vertellen?

“Veel mensen gebruiken natuurlijk allerlei medicijnen. Die hebben bijvoorbeeld invloed op de bloeddruk en op zich is dat goed, want je wil niet dat mensen rondlopen met een heel hoge bloeddruk. Je kan dat uitzoeken. Je kan metingen doen naar hoe je bloeddruk is liggend, zittend en staan. Op het moment dat een oudere snel opstaat of omhoogkomt, kan de bloeddruk eventjes dalen en als mensen zich daar niet bewust van zijn kunnen ze overvallen worden door duizeligheid en het risico lopen te vallen. Als je je er bewust van bent kan je een aantal dingen doen. Je kan proberen of medicijnen aangepast kunnen worden en je kan instructie geven over hoe mensen het bij zichzelf op kunnen vangen.

We adviseren mensen in huis geen losse snoertjes of kleedjes te hebben, overal te zorgen voor goede verlichting. Dat mensen als ze ’s nachts naar het toilet moeten een nachtlampje hebben en dat het een goeie lamp is, niet zo’n spaarlampje van 20 Watt. Het belangrijkste is denk ik dat mensen zich ervan bewust worden dat het maar simpele maatregelen zijn.”

Wat verwacht u van de opkomst?

“Dat is heel spannend. We hebben mensen wel de folder gegeven en gezegd: ‘Het zou leuk zijn al u kwam’. Echter zijn er nog geen aanmeldingen voor zover ik weet. Als er straks niemand komt, dan weten we dat we geen goeie PR hebben gedaan en dan moeten we het de volgende keer anders doen met betere PR. De presentaties en het conceptprogramma is al klaar.”

“Mensen vinden het natuurlijk ook spannend om te komen, maar ik ben heel benieuwd! Als er niemand komt, moeten we dat de volgende keer even beter aanpakken. Wat er in de folder ontbrak is het feit dat het kosteloos is en onze namen, dat geeft een wat beter beeld voor de geïnteresseerden.”