Het is dik of dun, hard of zacht, stinkend of geurloos. Veel mensen vinden het gênant om over te praten, terwijl anderen er niet over uitgepraat raken. Waar het om gaat? Poep. Op 15 mei opent Overvecht het zogeheten 'Poeppaleis'. Dit is een omgebouwde zeecontainer die door het hele land trekt om kinderen te laten praten over poep. Volgens mede-initiatiefnemer Tessie Vilé, gebeurt dit namelijk nog te weinig.

Waarom is het belangrijk voor kinderen om over poep te praten?

In Nederland hebben ongeveer honderdduizend kinderen poepproblemen. Dit komt vooral doordat ouders en kinderen na een toiletbeurt niet achterom durven te kijken. ‘Het is vies en onbelangrijk’ zeggen ze dan. Maar integendeel, het is juist belangrijk om je eigen poep te bekijken. Je kan er namelijk ontzettend veel uit aflezen over je eigen gezondheid. Wij, de initiatiefnemers van het ‘Poeppaleis’ willen poep bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat ouders en kinderen hun poep in de gaten houden. Volgens ons zou het aantal kinderen met poepproblemen sterk afnemen wanneer ouders blijven opletten. Ze zullen eerder aan de bel trekken als poep er gek uitziet. Hiermee zijn ouders veel zorgen en problemen bij kinderen voor.”

Waarom rust er een taboe op poep?

“Ik vind het erg apart dat er een taboe op rust, veel ouderen en zelfs kinderen stellen een ‘grote boodschap’ uit op school of de werkvloer. Ze willen waarschijnlijk niet dat anderen erachter komen dat het door hun daarbinnen stinkt. In de tijd van de Romeinen was dat wel anders. Toen zaten mensen gezellig met acht anderen te poepen. Tegenover elkaar, naast elkaar en zonder deurtje ertussen. Het was een soort dagelijks familie momentje. Als we dat nu aan iemand voorstellen, lachen ze ons vierkant uit. Volgens mij heeft het taboe er met name mee te maken dat men poep simpelweg niet hygiënisch vindt, er zitten veel bacteriën in en het stinkt. Tegenwoordig is poepen iets wat je voor jezelf doet, daar wil men dan het liefst ook niet over praten.”

Hoe denken jullie dat het Poeppaleis dit taboe doorbreekt?

“Ten eerste is het paleis laagdrempelig, men hoeft niet veel moeite te doen om door het hele land te rijden. Dat doen wij namelijk. Ten tweede maken we gebruik van het door ons zogenoemde jeugdjournaaleffect. Hiermee bedoel we: Op een leuke en creatieve manier over poep praten. Deze manier is laagdrempelig en niet te medisch. Een voorbeeld hiervan is, kinderen ervan bewust te maken dat iedereen poept. Hierbij gebruiken we vaak de koning als voorbeeld. Hij is voor veel kinderen een universeel, bijna perfect, persoon. Maar zélfs de koning ruikt niet altijd naar bloemetjes.”

“Ten slotte doen we dit alles op een leerzame en interactieve manier, zodat het absoluut niet saai wordt. Dit hebben we gedaan door een kunstenaar in te huren om de zeecontainer om te toveren naar een paleis. We maken onder andere gebruik van een ‘spijsverteringsmuur’, dit is een muur in de vorm van het spijsverteringsstelsel. Men kan hierbij de weg van het eten in het lichaam bekijken. We proberen het schaamtegevoel bij kinderen te laten verdwijnen, hopelijk wordt het dan voor hen makkelijker om er op latere leeftijd over te praten. Als kinderen zien dat volwassenen er openlijk over praten, gaan kinderen dit ook sneller doen. Zo hopen we stukje bij beetje het taboe te doorbreken.”

Meer informatie over het Poeppaleis in Overvecht 15 mei? Kijk op de site https://www.poeppaleis.nl/