Het is dubbel feest in Utrecht. Aanstaande vrijdag bestaat het bevrijdingsfestival 25 jaar. En we vieren natuurlijk onze vrijheid op 5 mei. Het bevrijdingsfestival wordt in het park Transwijk gevierd. Onder anderen Blaudzun, Kenny B en My Baby. Ook in Zuilen wordt de bevrijding gevierd bij het ZIMIHC theater aan de prinses Christinalaan. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd en er kan ook Indonesisch gegeten worden.

”Voorafgaand aan het festival hebben we met de organisatie een uitgebreide terugblik gedaan op de afgelopen 25 jaar. Na afloop van het festival is er voor alle festivalbezoekers nog een afterparty in TivoliVredenburg. Zo willen we het jubileum feestelijk en groots afsluiten”, zegt Tineke Teerink hoofd marketing en communicatie van het bevrijdingsfestival.

”Verder loopt alles op schema voor  wat betreft de voorbereidingen op het bevrijdingsfestival. Ervaring en de juiste kennis zorgen ervoor dat we prima kunnen inspelen op onverwachte situaties, zoals slecht weer en bijvoorbeeld een aanslag met een vrachtwagen”.

Met Koningsdag werden er nog betonblokken neergezet om een aanslag met een vrachtwagen op de mensenmassa te voorkomen. Het bevrijdingsfestival vindt dat niet nodig. ”We nemen geen extra maatregelen, omdat we zoals elk jaar alert zijn op opvallende zaken en voorbereid op calamiteiten. Alle hulpdiensten en protocollen kunnen worden ingezet wanneer dit nodig is”.

Op de Main Stage staan onder anderen Blaudzun, Kenny B en My Baby. Op de Main Stagezijn er nog twee andere podia, waar verschillende artiesten optreden. Ook is er een vrijheidspodium waar mensen hun verhaal kunnen doen, de tolerantieprijs wordt uitgereikt waar het STUT theater uit Overvecht voor genomineerd is en World’ s Best News houdt een quiz. World’ s Best News is een organisatie die het beste nieuws uit de wereld deelt. Daarmee hopen ze mensen te inspireren. Op het Plein van de Vrijheid leggen goede doelen en maatschappelijke organisaties alles uit over vrijheid en burgerrechten. Voor de allerkleinsten is er een kinderfestival. Daar wordt een skate – en breakdance workshop gehouden. Ook kan je er heerlijke pannenkoeken eten en is er een zogenoemde ‘Voel je vrij show’ georganiseerd door Freek Zwanenberg.