Om de vier jaar worden de leden van de Provinciale Staten herkozen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De inwoners stemmen in hun eigen provincie op een partij; die de inwoners, bij winst, dan de komende vier jaar vertegenwoordigd. Opmerkelijke feiten en cijfers rondom de uitslagen van de provinciale statenverkiezingen in Utrecht, de focus ligt op de wijk Overvecht.

Wat is de samenstelling van de bevolking in Overvecht?

De samenstelling van de bevolking in Overvecht is erg divers. Utrecht is een grote stad waar veel diversiteit is in etniciteit, zo is heeft maar liefst 35,2% van de inwoners een migratie achtergrond. Deze percentage is op wijkniveau opvallend hoger, bijna de helft van alle Overvechters heeft een niet- westers migratie achtergrond. Dit is 49,7% en 9,8% van de bevolking heeft een westerse migratie achtergrond. Volgens de Utrechtse WijkWijzer 2019 hebben in totaal dus 59,5% van alle inwoners van Overvecht een migratie achtergrond.

Welke partijen zijn in Overvecht het grootst?

GroenLinks heeft in Overvecht de meeste stemmen behaald tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dus op nummer een staat GroenLinks met 19,2% van de stemmen, op nummer twee DENK met 15,5% en met maar liefst 8,9% van de stemmen staat Forum voor Democratie op nummer drie. Opmerkelijks is dat alleen in Overvecht DENK op nummer twee staat en Forum voor Democratie op de derde plaats. Deze twee partijen hebben de meeste stemmen gekregen van de inwoners uit Overvecht. Drie totaal verschillende partijen, met ieder andere standpunten; GroenLinks, DENK en Forum voor Democratie.

Wat is het verschil tussen Overvecht en andere wijken in Utrecht?

Het feit dat de samenstelling van de inwoners in Overvecht erg divers is, is dus ook te zien in de stemkeuze. Met als enige DENK op de tweede plaats en Forum voor Democratie op de derde plaats. Verder staat VVD in bijna elke wijk op de derde plaats. Met uitzondering in Zuid, daar staat de Partij voor de Arbeid op nummer drie en in Zuidwest (Kanaleneiland) staat DENK op de derde plaats. Op Vleuten-De Meern na heeft GroenLinks de meeste stemmen weten te bemachtigen in elke wijk andere wijk in Utrecht. Daar is de VVD namelijk de grootse. Ook Leidsche Rijn heeft de VVD hoog staan in het rijtje, namelijk op nummer twee. Bovendien hebben alleen Overvecht en Leidsche Rijn D66 niet in de top drie staan, D66 staat namelijk bijna in iedere wijk op nummer twee.

Waarom is er een verschil tussen Overvecht en de rest van Utrecht?

Dit verschil komt doordat er in Overvecht relatief veel inwoners met een migratie achtergrond wonen die ook laag zijn opgeleid. De oudere leeftijdsgroep is erg groot vergeleken met de rest van Utrecht. Vaak zijn deze ouderen migranten die na de tweede wereldoorlog zijn gekomen om te helpen aan de wederopbouw van Nederland. 50 jaar geleden was er nog niet zoveel diversiteit in de wijk. Het is bekend dat bijvoorbeeld DENK erg populair is tussen de Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

Waarom is de opkomst van de Overvechtse stemmers lager dan de rest van Utrechtse stemmers?

Vermoedelijk heeft ook de lage opkomst van de inwoners van Overvecht te maken met de groep die er woont. De ouderen en laagopgeleide mensen die niet goed weten wat de Provinciale Staten verkiezingen inhoudt.