Het is een hete dinsdagmiddag als Buren helpen buren van start gaat in het buurthuis De Boog. Een blauw bord met daarop de aankondiging is buiten neer gezet en de deur gaat automatisch open. Bewoners uit de wijk Overvecht komen naar De Boog om met de vrijwilligers van Samen Gezond Overvecht te praten over problemen die ze hebben rond de gemeente of hun privéleven.

In de woonkamer van het buurthuis hangt een vriendelijke maar tegelijkertijd ook serieuze sfeer. Zonlicht verlicht de kamer door de rij van ruiten aan de linkerkant van de ruimte. De muren zijn bekleed met schilderijen en gevulde boekenkasten. Er staan in totaal 5 tafels in de ruimte. Vier kleine ronde, waar bewoners een-op-een gesprekken hebben met de vrijwilligers, en een grote langere tafel, waar ook de medewerker van buurteam Overvecht zit die het contact tussen de twee organisaties verzorgt. Een tiental mensen bestaand uit medewerkers en hulpzoekenden zit in de kamer. Het eerste wat je hoort als je de kamer binnenloopt is het geroezemoes, en de sterke aanwezigheid van de twee verschillende stemmingen. Aan de ene kant merk je dat de mensen die er zitten er zijn voor serieuze en moeilijke vraagstukken, maar de aanwezigen lachen ook, en je kan zien dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Samen Gezond Overvecht, wat in 2015 is opgericht, organiseert tal van evenementen met betrekking op de wijk. Buren helpen Buren is de voornaamste, die wordt op de donderdag en de dinsdag georganiseerd. Ook heeft Samen Gezond Overvecht‘’Buurtbakkie troost’’ waar onder het genot van een kopje koffie geluisterd wordt naar de buurtbewoners. Helga, de voorzitter, vertelt zelfs over een cursus waar de bewoners van Overvecht kunnen leren omgaan met hun scootmobiel. Buren helpen Buren is ontstaan omdat de wachtlijst van het buurtteam in Overvecht erg lang was, waardoor niet iedereen snel geholpen kan worden. Hier kwam Buren helpen Buren dus aan bod.

‘’Weet jij waar ik de kentekenregistratie kan vinden?!’’ roept een van de medewerkers tegen een andere. Vanuit de achterkamer komt een collega aangelopen om te helpen. Een andere vrouw is hier gekomen om papieren in te vullen. ‘’Als ik ergens mee zit dan kom ik hier naartoe’’. Voor dit soort aanvragen is Buren helpen Buren perfect. Joke, de coördinator, legt uit: ‘’ Wij helpen bij gemeentezaken zoals bijvoorbeeld een auto over laten schrijven, of als iemand een andere woning zoekt. Wij zijn er ook om een luisterend oor te bieden, als mensen gewoon iets van zich af willen praten; dat is vaak ook al voldoende. Soms kunnen bepaalde zaken best lang duren. Afgelopen week ben ik bijvoorbeeld met iemand bezig geweest en dat duurde anderhalf uur. Maar na die anderhalf uur was het wel gelukt allemaal. Zo’n man gaat dan harstikke blij weg en jij heb gewoon een goed gevoel omdat jij hem hebt kunnen helpen.’’

Dat betekent niet dat het altijd vrolijk verloopt. Er komen ook wel eens mensen binnen die er niet echt meer zin in hebben. Niet dat dat vaak gebeurt. “Die mensen zijn dan veel verschillende organisaties langsgegaan, en komen uiteindelijk bij ons terecht”, vertelt Joke. Een andere medewerker vult aan: “We hebben ook wel eens ‘’shoppers’’. Dat zijn mensen die bij veel verschillende organisaties van de gemeente langsgaan voor geld. Na verloop van tijd heb je wel door en herken je ze; oh, daar komt die en die weer aan. Die krijgen dan toch niks voor mekaar, en dan probeer je het op een rustige manier uit te leggen. Dan worden ze soms best wel eens boos of agressief hoor.”

Het gaat nu wel minder goed met Samen Gezond Overvecht dan toen ze begonnen. Helga, de voorzitter licht toe: “Net na de start waren we met een hele club mensen. Steeds meer vrijwilligers zijn afgevallen. Ze werden ziek, of hadden er gewoonweg geen tijd meer voor. Nu zijn we nog maar met een paar mensen over, en is het moeilijk om alle aanvragen op te nemen.  We krijgen binnenkort wel hulp van twee nieuwe leden, maar we zijn nog steeds te klein,” zegt Helga. Helga vraagt dan ook aan alle bewoners van Overvecht om te overwegen te komen helpen bij Samen Gezond Overvecht.