Overvecht- In mei is bedrijven terrein nieuw Overvecht een bierbrouwerij rijker. Dan zal namelijk de opening plaats vinden van de bierbrouwerij van de broeders van de Streek. Twee broers met een passie voor bierbrouwen. De opening en een gezamenlijke passie zijn beide een mooie aanleiding voor een interview met Ronald van de Streek .

Wie ben je en waar houd je je op dit moment mee bezig?

Ik ben Ronald en ik ben 31 jaar. Ik heb de opleiding commerciƫle economie gestudeerd op de Hoge school Utrecht. Op dit moment zijn Sander en ik bezig met het opbouwen van onze eerste eigen bierbrouwerij vandeStreek bier, vernoemd naar onze achternaam. We gaan namelijk al over een maand open.

Wilde je altijd al een eigen bierbrouwerij beginnen?

Vanaf dag 1 hebben we dit geroepen. Het heeft ook vanaf dag 1 op onze website gestaan, dus het is nooit later een besef geweest van oh shit ik had zelf wel willen brouwen.We zijn eerst altijd hobby brouwers geweest en zeven jaar geleden begonnen als thuis brouwers. Gewoon in de keuken met een pannetje op het fornuis. Later zijn we over gegaan op huur brouwen en nu ons eigen bedrijf.

Wat vinden jullie zo leuk aan het bierbrouwen?

Eigenlijk is het ontstaan omdat we allebei klaar waren met onze studie, een kantoor baan hadden en de drang hielden iets te willen maken met onze handen. Wat het mooie aan bierbrouwen is: je begint met water, hop, gist, etc en een paar emmers plus pannen. Een maand later proef je dan een fantastisch gelukt bier, wat helemaal is naar jou smaak en dat is een fijn gevoel om maar zo te zeggen. Het is een fijne hobby en daar zijn we mee door gegaan.

Wat gaan jullie hier allemaal doen op de bierbrouwerij?

Nou wij gaan hier voornamelijk bierbrouwen en daar hebben we voldoende werk aan. Daarnaast komt hier aan de voorkant een soort van proeflokaal. Niet gelijk word dat een horeca gelegenheid, maar wel zo ingericht dat we er groepen kunnen ontvangen.

Nou we hadden het er net al even over dat jullie zelf bier brouwen. Hoe gaat dat keer op keer bij het verzinnen van een nieuw biertje? Ontstaat dat per toeval of heb je zoiets nou nu ga ik een nieuwe smaak ontwikkelen?

Kan beide zijn. De ene keer lees je een artikel over een nieuwe gekke biersoort in de wereld en de andere keer proef je iets van een collega of je kookt met een nieuw ingredient. Je kunt overal inspiratie uithalen. Soms komt het ook voor dat je geforceerd een nieuw biertje gaat bedenken. Dat je denkt nou er moet een nieuw biertje komen, binnen deze kaders. Hoe gaan we dat doen? Welke twist gaan we daaraan geven? We brouwen namelijk nooit een saai wit biertje. Ik heb geen zin om een duizendste pils op de markt te gaan brengen. Ik wil wel iets maken, wat nog niet eerder is gemaakt.

Wat maakt jullie bierbrouwerij uniek naast alle bestaande bierbouwerijen in Nederland?

Nou de combinatie van ons verhaal van twee doorpakkende broers van hobby naar bedrijf en de samenwerking met o.a. kunstenaars voor onze etiketten. De verhalen samen maken ons uniek, geven ons bedrijf een eigen twist. Er zijn vele hobby brouwers en huur brouwers in Nederland, maar degenen die uiteindelijk een productie brouwerij starten zijn er echt maar 20/ 30.

Hoeveel soorten bier hebben jullie al gebrouwen?

In ons leven meer dan 100. Commercieel op de markt gebracht, een stuk of 50 denk ik. We hebben nu 18 soorten met o.a vaste bieren en seizoenbieren, dit kunnen er nu alleen maar meer worden per jaar. Onze vaste bier serie heet de playground, om aan te geven dat onze brouwerij onze speeltuin is waar we naar hartenlust kunnen gaan ontdekken. We doen allemaal gekke dingen met nieuwe kruiden, hoppen en nieuwe smaken.

Welk biertje ben je het trotst op?

NatuurlijkĀ het alcoholvrije biertje met smaak die we op de markt hebben gebracht. Die hebben we afgelopen week gepresenteerd. Deze week is echt een gekkenhuis door alle bellende journalisten, we hebben nog nooit een biertje gehad die zoveel nieuwswaarde had als deze. Zo trots hierop, nu kunnen ook mensen op een maandagavond eens zeggen heb zin in een biertje alcoholvrij. Fijn dat er dan een biertje is die smaakt als het zou moeten smaken. Ik drink bier niet alleen voor de alcohol, maar het meeste voor de smaak. Hoop dat we hier in de brouwerij nog veel mogen gaan experimenteren met deze soort, het is super interessant.

Waarom Overvecht?

Verschillende locaties hebben we bekeken in de stad, stationsgebied. Maar alle panden waren te klein en niet voor een normale prijs. Uiteindelijk kwamen we hier en het is een lot uit de loterij wat ons betreft.

Toekomstdromen?

Naast de alcoholvrije soort, willen we ook iets met fruit gaan doen dat hebben we nog nooit gedaan. Daarnaast willen we ook wat gaan proberen met zure bieren. Voornamelijk nieuwe smaken gaan ontdekken. Je kan hier nu doen en laten wat je wilt.