Het CDA-Utrecht streeft in de toekomst naar het creëren van een omgeving voor ouderen met voorzieningen en een passelijke openbare ruimte. Zowel voor Utrecht Noord, waar veel ouderen wonen, als voor andere wijken in Utrecht. De focus ligt hierbij erop om de vereenzaming onder ouderen tegen te gaan en toegankelijkheid van de openbare ruimte makkelijker te maken.

Het CDA heeft zich altijd al ingezet om ouderen in hun eigen wijk te laten wonen. Hier zijn ze vertrouwd en hebben zij hun netwerk. In het toekomst streeft het CDA ernaar om in elke wijk toegankelijke, betaalbare ouderenwoningen te bouwen of creëren. Hierbij willen ze niet alleen dat het geschikte woningen zijn voor ouderen, maar dat de leefomgeving en openbare ruimte ook geschikt is voor de ouderen. Daarnaast willen ze het voorziening niveau van de wijk in stand houden om de eenzaamheid tegen te gaan.

Marloes Metaal-CDA “Er waren veel verzorgingstehuizen met voorzieningen, maar met het verdwijnen van deze tehuizen verdwijnen ook de voorzieningen als bijvoorbeeld de kapper. Nu laten ouderen de kapper bij hun thuis komen, waardoor dit ook voor een stukje vereenzaming zorgt. Met de verdwijning van dit soort voorzieningen belemmert dit ouderen en heeft dit een slechte invloed op gevoel van het deel uitmaken van de samenleving”

Ook wil het CDA dat de toegankelijkheid in de openbare ruimte verbetert wordt voor ouderen. Marloes “We hebben het college gevraagd om te kijken naar de toegankelijkheid rondom aanleunwoningen. Veel stoepen hebben geen afloopje en het stoplicht staat maar heel even op groen. De openbare ruimte is dus niet goed voor hen ingericht en daar willen wij ons in de toekomst op focussen. Niet alleen bij de bouw van nieuwe woonwijken, ook bij al bestaande woonwijken”.

Ouderen kloppen niet zo snel aan bij de welzijns teams die wel het specialisme hebben om ouderen te helpen. Dit wilt het CDA meer gaan aanreiken, in plaats van het bij de ouderen zelf neer te leggen om dit op te zoeken. Hoe ze dat willen doen is nog niet duidelijk.