OVERVECHT - De wijk Overvecht heeft een groot winkelcentrum en veel mensen komen dan ook naar deze wijk om te shoppen, maar er is zoveel meer te zien in Overvecht. Nadat ik een artikel had gelezen op de website van EchtOvervecht waarin Ad Tourné voor een deel vertelde wat er allemaal te zien is in Overvecht, was ik erg benieuwd geworden naar de kant van Overvecht die veel mensen niet kennen.

Music: http://www.bensound.com

 

Voor dit project heb ik een rondleiding door Overvecht gehad van Ad Tourné. Ad is al twintig jaar woonachtig in Overvecht en heeft daarvoor in Zuilen gewoond. Hij is betrokken bij onder andere het bewonersplatforms van Overvecht en kon mij dus ook veel vertellen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Overvecht.  Samen hebben we twee uur door Overvecht gefietst en heb ik veel informatie verzameld over deze bijzondere wijk.

Volgens Ad Tourné hebben veel mensen geen idee hoe mooi Overvecht nou eigenlijk is en kijken ze niet verder dan bijvoorbeeld het winkelcentrum. De grootste trekpleister van Overvecht is het winkelcentrum, met ruim 100 winkels is het voor bewoners uit omliggende wijken zeker de moeite waard om hiervoor naar Overvecht te komen. Maar veel mensen weten niet dat Overvecht ook drie forten, verschillende natuurparken en veel andere kenmerken heeft.

Het grootste park in Overvecht is Park de Watertoren, dit park ligt midden in Overvecht-Zuid en staat bekend om (zoals de naam al zegt) de Watertoren. Dit park is voorzien van speelplaatsen, zwemmogelijkheden, een kinderboerderij en ligt vlakbij het grote winkelcentrum. Ad vertelde mij dat afgelopen jaar de eerste editie van de buurtcamping in Overvecht plaatsvond, deze buurtcamping was voor drie dagen gevestigd in Park de Gagel. Ad was zelf vrijwilliger bij deze buurtcamping en heeft dus ook de volledige drie dagen op de camping doorgebracht, de buurtcamping zorgt ervoor dat bewoners met elkaar in contact kunnen komen en dat mensen die niet op vakantie kunnen er toch even tussen uit zijn.

Zoals ik al eerder zei kent Overvecht ook drie forten, Fort de gagel, Fort aan de Klop en Fort Blauwkapel, deze forten behoren tot de Hollandse Waterlinie. Fort aan de Klop is inmiddels omgebouwd tot brasserie en Fort de Gagel zal in de toekomst een soortgelijke functie krijgen.

Een ander belangrijk kenmerk van Overvecht zijn de geveldoeken die aan verschillende gebouwen hangen. Een deel van de foto’s die op de  geveldoeken staan zijn gemaakt door de bewoners van Overvecht.

Overvecht heeft een mooie geschiedenis en door de verschillende initiatieven en projecten die aan de gang zijn in de wijk heeft het misschien een nog mooiere toekomst. Deze wijk bestaat uit meer dan alleen het winkelcentrum en het is zeker de moeite waard om een fietstocht te maken door Overvecht.