D66 is dit jaar met 4,9 % gegroeid in Utrecht, ten opzichte van 2012. David (25) woont in Utrecht en was vroeger lid van D66 maar heeft zich sinds vorig jaar uitgeschreven. Hij was actief bij de Jonge Democraten (de jongerenorganisatie van D66) en is daar inmiddels niet actief meer. Hij studeert Europese Studies aan de UVA en heeft hiervoor toegepaste taalkunde in België gestudeerd. Dit jaar heeft hij op CDA gestemd en hier bewust voor gekozen. Verslaggeefster Lara Lessing sprak met David over de groei van D66, de afname van het ledenaantal van politieke partijen en zijn migratiestandpunt.

De groei van D66

“Ik denk dat D66 een heel goed alternatief is voor mensen die tussen CDA, VVD en PVDA hangen – zeker in grote steden. Die grote partijen hebben een beetje afgedaan, CDA komt een beetje terug maar dat is peanuts met vroeger. Ik denk dat D66 een beetje in dat gat springt. Juist in een midden gat als je het zo kan noemen. Maar daarom vind ik het een beetje een overbodige partij. Zij zijn eigenlijk het compromis dat eruit komt als je alle partijen bij elkaar gooit. En dan denk je ja wat is nou eigenlijk je punt. Maar dat doen ze wel goed, want het werkt blijkbaar wel. Echter wel bij gebrek aan beter denk ik, zo dus ook voor de zwevende kiezer.”

Invloed van de migratiekwestie op stemgedrag

“Er wordt heel erg een kosmopolitisch-idealistisch wereldbeeld opgelegd door de media. Ik heb net een essay geschreven over de migratiecrisis en allemaal TV items gekeken uit Hongarije. Je ziet daar iets heel interessants, op het nieuws daar zijn alleen maar kuddes mannelijke vluchtelingen tussen de 20 en de 30 die plunderen. In de Nederlandse, Duitse en Franse berichtgeving zie je alleen maar hulpeloze vrouwen en kinderen. Ik denk dat het een soort opgelegd beeld is van dit moeten wij ook goed vinden. Journalisten worden beïnvloedt door deze of gene, politieke partijen ook, blijkbaar zijn er mensen die er belang bij hebben. Ik denk dus dat het stemgedrag wordt beïnvloedt door de media op hoger opgeleiden, en dat de lager opgeleiden eerder neigen naar hun angst en vanuit die motivatie stemmen.”

Opzegging lidmaatschap D66 : migratiestandpunt en nutteloze partij

” D66 heeft zowel een mooi als hoopvol migratiestandpunt. Ik denk alleen dat het naïef is. Je kunt geen duizenden mensen halen in een land waar al veel spanning is. Ik denk dat we naar een soort Australisch model moeten. Je komt er gewoon niet in, tenzij je wordt uitgenodigd. Dat klinkt heel cru, maar dit gaat over migranten en niet over vluchtelingen. Vluchtelingen moeten we ten alle tijden helpen, maar dat is een kleine groep. Ik voel allemaal spanningen in de samenleving: parallelle samenlevingen en overal ontstaan er boze blanke partijen die daar genoeg van hebben. Ik denk alleen dat er een  risico is  dat we nu afstevenen op een burgeroorlog. Ik denk dat het verstandiger is dat de politieke elite zich met dit probleem bezig gaat houden, dan het compleet negeren en nog meer mensen hierheen halen. Ik heb niks tegen de mensen, ik gun ze de kans om naar Europa te gaan en gelukkig te worden. Maar ik zie daar wel een potentieel conflict in en dat vind ik eng.”

“Ik vind D66 een nutteloze partij geworden omdat ze is opgericht met een soort kroonjuwelen: afzeggen Eerste Kamer, gekozen burgemeester, bindende dan wel collectieve referenda. Nu zie je eigenlijk dat ze gekozen burgemeester niet hebben gekregen en ook niet meer proberen. De Eerste Kamer afschaffen lijkt ook niet meer te lukken, wat wel redelijk wat geld kan besparen. En ze hebben dan zo’n half gebakken referenda compromis gekregen, om de coalitie een beetje blij te houden. Mensen gingen daar gebruik van maken tijdens het Oekraïne verdrag, terwijl D66 dat eigenlijk helemaal niet leuk vond omdat het niet in hun Europese straatje past. Dat was voor mij wel een keerpunt ik dacht: dit is gewoon een hypocriete bestuurderspartij. Je kunt niet zeggen we houden een referenda, maar zodra het ergens over gaat waar wij het niet mee eens zijn doe het dan maar liever niet.”

Democratie of schijndemocratie

 “Het onvermogen van gevestigde partijen om zo te handelen dat iedereen zich gewaardeerd voelt en van er wordt iets met mijn mening gedaan, ik denk dat dit niet gebeurd. Maar ik denk dat het los staat van de problemen van deze tijd. Ik denk meer dat het een ontzuilingsfenomeen is. Ik krijg ook steeds meer het idee van we leven in een schijn democratie. Er is een soort dominante financiële elite met heel veel geld, en die bepalen een beetje hoe het gaat. Daar kun je ook weer over beargumenteren is dat nou erg of niet. Maar of er dan echt een democratie is, dat denk ik dan niet.

Steeds minder mensen lid van politieke partijen

“Ik denk dat dit komt door de ontzuiling. Vroeger was het zo dat de dominee zei je gaat op dit stemmen, wat er dan ook werd gedaan. Maar dat is er helemaal niet meer. Ik denk ook dat het te maken heeft dat steeds minder mensen geloven in de politiek of het gevoel hebben dat ze zelf iets kunnen veranderen, waardoor het lid zijn van een politieke partij dus ook minder belangrijk is. Mijn hypothese is dat er weer een verzuiling gaat komen, maar dat baseer ik alleen op het feit dat DENK nu 3 zetels heeft.”