Binnenkort worden de oude postkantoren op de NPD strook gesloopt om plaats te maken voor vier nieuwe hypermoderne wooncomplexen. De vier gebouwen zijn speciaal ingericht om drie verschillende bevolkingsgroepen op te nemen in de wijk Overvecht. Een complex wordt namelijk speciaal voor 550 studenten gebouwd, en de andere drie voor starters en senioren. Over deze nieuwe groepen interviewde verslaggever Matthijs Vergeer de leider van dit project: Herman Baartman.

U bent de projectleider, wat houdt dat precies in?

Ik zorg ervoor dat er een team van mensen uit de gemeente aan die plannen werkt. Een andere grote rol van mij is om ervoor te zorgen dat ik in gesprek ga met de bewoners. Een andere taak is dat wat we hier bedenken, op een goede manier aan het gemeentebestuur wordt voorgelegd: aan de wethouders, het college en de gemeenteraad. College en raad bepalen uiteindelijk. Die kunnen dan bediscussiëren en bepalen, of we op het juiste pad zitten.

Hebben jullie er doelbewust voor gekozen om op de NPD strook woningen neer te zetten voor studenten, senioren en starters?

Ja, wel doelbewust in de zin dat we primair hopen en mogelijk willen maken dat Overvechters die willen studeren, of die ouder worden, of die een starterswoning zoeken, in hun eigen wijk een kans maken. Maar uiteraard staan de woningen ook open voor andere Utrechters. Wel is het zo dat bijvoorbeeld de studententoren goed gedefinieerd is. Die worden verhuurd op basis van campuscontracten. Ook hebben we echt speciaal gekeken wat studenten nodig hebben. Op de begane grond hebben we ook goed nagedacht over wat daar moest komen. Namelijk wat wij noemen centrumfuncties. Sportvoorzieningen, dat soort dingen. Te gebruiken door de studenten, maar ook door de buurt.

Jullie gaan best veel studenten op een plek stoppen, zijn jullie niet bang voor overlast?

Nee, ook omdat op de begane grond die centrumfuncties zitten. Hier kunnen de verschillende bewoners bij elkaar komen en met elkaar praten. Ook hebben we een beheerder geregeld, die er 24/7 voor zorgt dat dingen goed verlopen. Die zal mensen ook wel op wangedrag aanspreken. Ik heb natuurlijk zelf ook gestudeerd. Bij vlagen kunnen mensen luidruchtig zijn of lang doorgaan, maar dat zal moeten worden gecorrigeerd. Sommige studenten moeten wel vroeg opstaan.

Hoe gaan jullie senioren en starters trekken?

De belangrijkste verworvenheid is dat deze woningen levensloopbestendig zijn. Dat betekent dat je hem gemakkelijk moet kunnen betreden, je moet er kunnen wonen met beperkingen. Met een rolstoel, rollator of een scootmobiel. Verder hebben we gevraagd om woonzorgconcepten te bedenken; dat mensen die zorg willen dat daar ook kunnen krijgen. Wat betreft de starters: de centrumfuncties bieden ook banen. Ten tweede bieden we zo’n 100 woningen aan die aan huur grofweg ongeveer tussen de 700 en de 1000 euro kosten. Deze twee maatregelen, daar proberen we de starters mee te trekken.

Zijn jullie wel voldoende in gesprek gegaan met de bewoners van Overvecht?

Ja, wij zijn heel veel in gesprek gegaan over de aanpak van het gebied. We zijn begonnen met wat wij noemen een plein, dat is gewoon heel veel mensen bij elkaar roepen. Winkelcentrum -beheerders, bewoners, eigenaren in het gebied. Met hen samen hebben we verkend: hoe kunnen we dit nou aanpakken. Daar hebben we ook regelmatig vervolg op gegeven. De procedure heel transparant gemaakt. We hebben relatief weinig tegenwerking.

Als laatste wil ik zeggen dat ik heel tevreden ben over het feit dat we ervoor hebben kunnen zorgen dat we op die begane grond ook wat levendigheid kunnen krijgen. En natuurlijk moet het allemaal nog blijken, maar dan ben ik blij dat ervoor is gezorgd dat de huren niet te hoog zijn geworden. Ook dat het complex niet alleen maar wonen als functie heeft. Zolang op de begane grond dingen gebeuren is het ook veiliger. Je loopt lekkerder daar waar je mensen om je heen ziet en waar je licht naar buiten ziet komen. Daar ben ik echt trots op, dat dat hier gelukt is.