Wie ben je en wat doe je?
“Sander de Bruin, ik heb net mijn bachelor Liberal Arts and Sciences afgerond. Hier heb ik mij gespecialiseerd in Sociale Geografie. Vanaf september ga ik in Wageningen de master International Development Studies volgen. Verder werk ik bij Septemberadvies. Dit is een adviesbureau in de onderwijssector. Hier ben ik administratief medewerker: ik voer alles in en regel afspraken. Hiernaast zit ik bij Dwars, de jongerenvereniging van GroenLinks. Politiek heeft me altijd zeer geboeid.”

Waarom GroenLinks?
Tijdens mijn studie kwam ik in het tweede jaar terecht in het bestuur van de studievereniging. Ik was daar toentertijd heel druk mee, maar toen ik daar klaar mee was wilde ik iets nieuws. Omdat politiek mijn interesse heeft heb ik me eerst verdiept in welke partij mij het meest aansprak. Toen kwam ik uit bij D66 en GroenLinks. Het milieubeleid van GroenLinks spreekt mij meer aan dan die van D66. Maar bij het economiebeleid en sociaalbeleid kan ik mij meer vinden in de standpunten van D66. Ik heb er nog over gedacht om lid te worden van beide partijen, maar vooral na de verkiezingen en nu Jesse Klaver fractievoorzitter is geworden is mijn keuze om alleen bij GroenLinks te blijven verstevigd. Ik werd lid van Dwars en rolde vanzelf steeds meer naar binnen. Ik werd steeds vaker uitgenodigd voor debatten en commissies.”

Als je niet denkt vanuit GroenLinks, maar vanuit jezelf: wat zijn dan jouw belangrijkste standpunten?
“Milieu vind ik heel belangrijk. Ik denk dat te weinig mensen zien hoe wij met de aarde omgaan. Ik vind dat je met een bepaalde blik moet kijken naar de natuur en de aarde: het is iets waardevols en niet een gebruiksvoorwerp. Verder ben ik atheïstisch. Ik ben anti-religie, maar niet anti-geloof. Ik vind dat niets je vrijheid mag ontnemen. Dat is iets wat mij aan het hart gaat. In die zin past GroenLinks wel het beste bij mijn standpunten. GroenLinks wil bijvoorbeeld met heel Europa samen het milieuprobleem aanpakken. Ook heeft GroenLinks net voor de verkiezingen het standpunt over scholing aangepast. Nederland heeft de regeling dat iedereen school mag stichten vanuit een bepaalde ideologie: christelijk, islamitisch, joods, etc. GroenLinks is het hier niet mee eens. Nederland moet volgens hen naar een algemeen scholensysteem gaan. Dat is iets waar ik achtersta, omdat de kinderen anders meekrijgen vanuit bepaalde kaders te denken. Hierdoor ontstaan kloven in de samenleving.”

 Wat zijn punten die volgens jou beter kunnen binnen GroenLinks?
“Omdat ik balanseer op het randje tussen D66 en GroenLinks betekent dat ik eigenlijk niet overtuigd links ben. Het linkse focust zich op het collectief, alsof de mens automatisch groep wezens zijn.  Ik vind dat we ook meer moeten kijken naar de individuele behoeften. Anders sluit je mensen uit. Je kunt mensen niet in hokjes plaatsen. Dat is iets wat mij niet aanspreekt aan GroenLinks. Ik ben blij met Jesse Klaver als partijleider, maar ik kan me beter identificeren met Femke Halsema. Zij had tegelijkertijd ook liberale ideeën en is zelfs benoemt tot liberaal van het jaar. Dat komt niet snel voor bij GroenLinks.”

Er wordt soms gesproken over een ‘politieke bubbel’ waar we als links en rechts in zitten. Wat vind jij hiervan?
“Onlangs was er een artikel gepubliceerd in de Volkskrant hierover. Het was een sociaal experiment. Een PvdD-stemmer ruilde van sociale media met een PVV-stemmer. Zij kwamen tot de conclusie dat je in een enorme bubbel leeft, ondanks de overeenkomsten die je hebt met iemand zoals je leeftijd. Ik vind het iets heel kwalijks. We zouden van elkaar kunnen leren als we meer naar elkaar luisteren. Maar hoe je die bubbels doorbreekt: dat is iets waar bijna niemand een oplossing voor heeft.”

Denk je dan wel dat GroenLinks samen met rechtse partijen een coalitie kan vormen?
“Nee, dat denk ik niet. GroenLinks heeft nog nooit zo een machtpositie gehad. Ze willen graag verandering brengen, maar zullen niet inleveren op hun speerpunten om samen te kunnen werken met de VVD, CDA en D66. Als GroenLinks dat doet maken ze precies dezelfde fout als dat de PvdA heeft gedaan en eindigen ze de volgende verkiezingen met drie zetels.”