De zon schijnt en er hangen een paar wolken in de lucht. De lente begint zijn eerste sporen al achter te laten buiten. Binnen hoor en voel je het frisse windje, wanneer de schuifdeuren opengaan. Een man loopt naar het stembureau om een van de velen rondjes rood te kleuren. Het is namelijk verkiezingsdag. 15 maart een belangrijke dag voor heel Nederland. Het zorgcentrum Careyn Rosendael aan de Indusdreef is de laatste jaren vaste prik als het gaat om een stembureau. Maar dit jaar is het een speciaal jaar, want er zijn zelfs twee stembureaus geplaatst in het zorgcentrum. Dit vanwege de verbouwing van sportschool Body Conditioning, zo meldt de voorzitter van stembureau 63 Maarten Vreeken.

Veel mensen stemmen  op Geert Wilders op  het stembureau aan de Indusdreef . Een enkeling hoor je GroenLinks, D66, SP of PvdA zeggen. Veel mensen die op dit stembureau stemmen zijn van Marokkaanse of Turkse afkomst. Veel mensen geven aan dat er wat moet veranderen in Nederland. Dat is ook de reden dat ze op Geert Wilders stemmen. Blijkbaar zijn de mensen hier zeer ontevreden over het afgelopen kabinet en vinden ze dat er wat moet worden veranderd. Geert Wilders is hiervoor de juiste man volgens de bewoners.

Het is moeilijk om te vragen wat de mensen gestemd hebben. In eerste instantie kijken mensen je met een bevragende blik aan, zo van wat wil je van me? Even later wanneer het duidelijk is waarvoor de vraag bedoeld is en wat de vraag inhoudt haken er nog een heleboel mensen af. Een paar mensen zijn boos, onbeschoft dat je zoiets durft te vragen. De boosheid druipt van het gezicht af. Anderen willen er liever niet op reageren en kijken met een vragende blik alsof ze een antwoordt verlangen. Een ander deel wil wel antwoorden op de vraag: Wat heeft u gestemd?

Als we de peilingen mochten geloven lag Geert Wilders lange tijd aan kop. Veel mensen waren hier verbaasd over, andere die achter de PVV staan waren er weer blij mee. De laatste weken daalde de PVV echter flink in de peilingen en werden ze zelfs voorbijgestreefd door de VVD. Wordt de PVV de grootste of toch weer de VVD. Of komt het CDA of D66 nog met een eindsprint? We wisten het niet en daarom was de verkiezingsdag ook deze keer weer erg spannend.

Ook Grigorian Torgom kijkt met een vragende blik, wanneer er een jongen van tussen de 1,75 en 1,80 op hem afkomt lopen. ” Waarom kom je naarmij toe”? Hij praat heel onduidelijk en pakt zijn paspoort erbij en zegt nogmaals:  ”Grigorian Torgom is de naam”.  Ik heb PVV gestemd. Hij komt op voor de bevolking en wil mensen helpen. Hij richt zich op de thuiszorg en met de komst van de vergrijzing is dat heel fijn”, vertelt hij in gebrekkig Nederlands. Ook Charles del Mee, stemt op Geert Wilders.  ”Hij zegt gewoon wat hij vindt en waarschuwt voor dingen”. Zijn vrouw staat op een paar stappen van hem vandaan. Ze vindt het maar niks en wil weg. De man gaat verder: ”Hij maakt ook fouten, maar dat doet toch iedereen”, zegt hij met een vragende blik die die even later voor zichzelf bevestigd.

Ondertussen lopen de mensen het zorgcentrum naar binnen en weer naar buiten. Maar er zijn ook ouderen aanwezig. De een kijkt vol interesse hoe de mensen binnenkomen en weer weggaan. Een ander komt af en toe naar buiten wanneer er weer een regio taxi aankomt. ”Is de regio taxi voor mij meneer of sta ik op de lijst meneer”?

Dit jaar is er veel aandacht voor de verkiezingen in Nederland. Dit komt vooral door de winst van Trump in Amerika, de brexit en Wilders. Buitenlandse media zijn zeer benieuwd of Wilders de verkiezingen kan gaan winnen. In Overvecht heeft hij in ieder geval wel gewonnen, al luister je naar een stuk of 30 mensen die zeggen dat ze PVV hebben gestemd.

Van zorgcentrum Careyn Rosendael naar zwembad de Kwakel aan de Paranadreef in Overvecht. Hier heerst een heel andere stemming. Op de achtergrond hoor je gillende kinderen in het zwembad en bij het stembureau zelf hoor je verschillende dingen. Sommige kinderen vragen zich af wat er zich afspeelt naast de receptie van het zwembad. Andere kinderen zijn doodmoe van het zwemmen en zijn erg stil.

Voorzitter van het stembureau Marit Kreeftenburg heeft het gevoel dat het stembureau wel drukbezocht wordt door de mensen. ”We kunnen het niet echt vergelijken met andere keren, want het is de tweede keer dat het stembureau er staat. De vorige keer was met het Oekraïne referendum, maarja dat is niet echt representatief te vergelijken met de tweede Kamerverkiezingen”. Ze geeft aan dat er ’s ochtends wel wat haastige mensen waren, maar over het algemeen waren de mensen geduldig. Annemarie Alberti, secretaresse van het zwembad merkt op dat het een hectische dag is, maar ze vindt het wel leuk. ”Het is een keer wat anders dan een normale dag. Ook ben ik van mening dat het stembureau hier zeer handig gevestigd is. Iedereen weet namelijk wel waar het zwembad ligt”.

Bij zwembad de Kwakel stemmen ze ook heel anders. Alles is er op gericht om te zorgen dat Geert Wilders niet de grootste wordt. Een enkeling stemt hier nog maar PVV. Je hoort veel D66 en GroenLinks en ook wel wat VVD. ”Ik heb VVD gestemd, vooral om te zorgen dat de PVV niet de grootste wordt”, zegt mevrouw Kosterman. Radboud Wanders heeft GroenLinks gestemd. Hij legt uit: ”Vooral vanwege hun partijstandpunten op het gebied van duurzaamheid. De toekomst van Nederland staat op het spel. Ook de vluchtelingenstroom vind ik een belangrijk argument. Verder ook wel een beetje om te zorgen dat de PVV niet de grootste wordt”. Een opvallend verschil dus tussen de twee stembureaus in Overvecht.