Utrecht- Melchior is lid van Coven Ardanos. Ook wel een heksengemeenschap genoemd. Hierbinnen en buiten is hij een aanhanger van de religie Wicca. Met de vele feestdagen en natuurrituelen hoeft hij zich geen moment te vervelen. De Coven richt zich daarnaast vooral op verbondenheid en de bescherming van de natuur.

Coven Ardanos

Coven Ardanos is een heksencoven in de provincie Utrecht met een klein groepje leden. ”De Coven heb ik zelf opgericht na mijn studie. Eerst was het een studiegroep, want na je studie kun je niet meteen een Coven beginnen. Een Coven bestaat uit ingewijde heksen en die moet je eerst hebben. Dus vanuit de studiegroep mensen ingewijd en begonnen aan de inrichting van de Coven.”

Melchior is al jaren heks bij Coven Ardanos. Binnen deze Coven is hij zowel heks als Hogepriester die andere heksen weer inwijdt/ lid maakt van de heksenkring. In het dagelijks leven is Melchior gewoon fysiotherapeut en kleedt hij zich net als alle anderen. Als beginnend heks droeg hij wel ringen en pentagrammen (speciale heksenkettingen), maar dat heeft hij nu niet meer nodig om zich heks te voelen.

Activiteiten binnen de Coven

”We vieren binnen de Coven de Sabats en de maanfeesten, dat is de kern. We gebruiken alles wat in de natuur gebeurt zeg maar als een soort spiegel. In een ritueel ervaar je dus heel duidelijk wat er in de natuur aan de hand is. Bijvoorbeeld het is herfst, de blaadjes vallen, we laten het leven los. We hebben de oogst binnen gehaald. Dat is een soort van proces wat je ervaart. Dit kun je ook terugkoppelen naar jezelf. Binnen jouw leven zullen er ook dingen eindigen. Je kan het altijd psychologisch terug redeneren en weerkaatsen als een spiegel. Het gaat dus vooral heel erg over de beleving.”

Zo gingen bijvoorbeeld ook de nare reacties voorbij over zijn heks zijn. Normaal gesproken houdt hij dit verborgen, omdat het een persoonlijk iets is. Vroeger met de pentagrammen en ringen was hij super herkenbaar. ”Ik heb de raarste reacties al meegemaakt. Mensen die me uitlachten of uitscholden voor Satanist. Pas vanaf mijn persoonlijke acceptatie kwamen de leuke reacties. De sigarenboer zei eens: Jij bent toch een heks? Wat leuk ik ook!”

Feestdagen Wicca

De feestdagen binnen Wicca vormen de kern. Er was een keer iemand die zei:”ik vind Wicca hartstikke leuk, maar heb niks met de feestdagen”. Dat is apart, want daar draait het juist om. Dat is net zoiets als zeggen ik ben Christen, maar ik heb niks met de Bijbel.”

Binnen Wicca heb je vier grote en kleine Sabats die allemaal in verbinding staan met seizoensgebonden rituelen. Zoals het lentefeest Ostara in maart, waarmee wordt gevierd dat er weer eitjes, haasjes en vogeltjes zijn. Daarnaast op 21 juni Litha midzomer, waarmee wordt gevierd dat de zon op zijn hoogste punt staat. Of het Samhain ook wel het feest van de dood genoemd, dus het eindigen van een bepaalde levenscyclus of gewoon de voltooiing van de natuur. Dit feest is te vergelijken met het moderne Halloween. Verder heb je nog vele andere overgangsrituelen, House Blessings, enzovoorts.

Natuurverspilling hoe gaan jullie daarmee om binnen Wicca?

”Ja dat maakt ons best wel verdrietig dat dat zomaar gebeurt. We proberen daar ons steentje aan bij te dragen door iets positiefs te doen. Politiek gezien steunen wij bijvoorbeeld de Partij van de Dieren. Verder moeten mensen hun persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en doen uit vrije wil wat goed voelt. Er wordt echter wel van je verwacht, dat als we een buitenritueel doen, je die plek dan schoon achter laat. We gaan ook wel eens schoonmaken in de natuur. Daarnaast hoop ik dat mensen hun afval scheiden. Ik geef het allemaal mee vanuit de opleiding, maar ik leg niets op, want dat is bij mij ook niet gebeurd. In de hoop natuurlijk dat ze voor zichzelf de juiste weg kiezen en gaan voor hun eigen authenticiteit.”

Demonstreren voor natuurbehoud?

”Als Coven hebben we dat niet gedaan, wel deden we afzonderlijk mee aan een actie. Dit moeten mensen zelf beslissen, ik zal niet snel zeggen ”we gaan demonstreren”, want dat is opleggen. Wel als we iets in de natuur zien liggen ruimen we het op als respect naar de natuur toe. Verder deel ik tijdens verkiezingen belangrijke uitspraken van de PvdD met de Coven om hen er op attent te maken.”

Scheppingsaspecten (water, vuur, lucht, aarde)?

”Ja daar werken we heel veel mee.” Het is de natuur in al zijn verschijningsvormen. In rituelen worden ze altijd aangeroepen. We werken er persoonlijk mee door te kijken wat een aspect voor iemand betekent. ”Vuur kan confronterend zijn voor iemand, maar ook geborgenheid bieden. Hier komt weer de helende werking kijken van de natuur als spiegel. Bewuste keuzes maken, niet onderdeel zijn van de massa. Mensen zijn zich hier nog niet genoeg bewust van. Waarom kies je ergens voor? Daar moeten de mensen inzicht in krijgen ook al blijkt het achteraf niet de beste keuze. Dat is iets wat we binnen Wicca heel belangrijk vinden.”