Utrecht krijgt een nieuwe plek voor raamprostitutie in de wijk Overvecht. Het Nieuwe Zandpad wordt ondersteund door verschillende organisaties die ervoor gaan zorgen dat het een prettige en veilige plek wordt. Veel bewoners van Overvecht zijn het hier niet mee eens, ze hebben een petitie tegen de tippelzone opgesteld die ruim 1500 keer is ondertekend. “Een prostitutiezone plaatsen is het ergste wat Overvecht kan overkomen”, schrijven ze. Maar het besluit van de gemeente staat vast. Het project is beoordeeld en vastgesteld door de hoogste rechter, de Raad van State. In het voorjaar van 2019 komt de geplande prostitutiezone langs de Einsteindreef.

Aan het Nieuwe Zandpad komen 162 werkruimtes voor raamprostituees. Ook worden er kantoren gebouwd voor de exploitanten, parkeerplaatsen voor de bezoekers en voor de sekswerkers de HAP (Huiskamer Aanloop Prostituees). Het is de bedoeling dat deze tippelzone een veilige werkplek is voor sekswerkers. De gemeente verhuurt de grond en geeft vergunningen aan exploitanten. Dus de verantwoordelijkheid ligt op de eerste plaats bij de ondernemers. Het Nieuwe Zandpad krijgt maar één ingang, voor de veiligheid van de omgeving. Verder zijn er regels opgesteld door de gemeente waar de exploitanten zich aan moeten houden. Zo houden ze de omgeving en de werkruimtes netjes en melden verdachte situaties bij de politie en gemeente, bijvoorbeeld signalen van mensenhandel. Ook zijn er strengere lokale regels. Een exploitant krijgt bijvoorbeeld een vergunning voor maximaal 32 werkruimtes. Met als doel om concurrentie te stimuleren en het voorkomen van wantoestanden bij één exploitant, wat zou kunnen leiden tot sluiting van de gehele zone.

Prostitutie in Utrecht lijdt tot onrust. In het jaar 2013 sloot de gemeente de tippelzone aan het Zandpad en de Hardebollenstraat. Er was slecht toezicht en sprake van aanwijzingen van mensenhandel. Meerdere mensenhandelaren zijn veroordeeld omdat ze slachtoffers hadden die onder dwang hadden gewerkt. Vanaf 2014 is er onderzoek gedaan naar een mogelijke nieuwe locatie voor raamprostitutie in Utrecht. En dan nu is het zo ver, de nieuwe tippelzone komt in Overvecht. Veel buurtbewoners zijn er niet blij mee. Ze starten een petitie waarin staat dat een prostitutiezone plaatsen het ergste is wat Overvecht kan overkomen. “Ernstigste overlast en eigenlijk een mensonterende toestand voor de vrouwen die daar werkten” zegt Nelleke Wuurman, een wijkbestuurslid van Utrecht Overvecht. Ook vindt ze dat het imago van de wijk niet wordt opgevijzeld maar naar beneden wordt gehaald. “En dat willen gemeenteraadsleden toch niet?”