ZUILEN - Op 4 mei staat Zuilen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Gemeenschap Zuilen Oranje Comité Zuilen organiseert dit jaar wederom de herdenkingsbijeenkomst. Vanaf half acht is er een stille tocht vanaf de brandweerkazerne aan de Burgemeester Norbuislaan naar het monument aan de Prins Bernhardplein. Om acht uur is het twee minuten stil en kunnen mensen de oorlogsslachtoffers herdenken bij het monument. Nieuw dit jaar is het herdenkingsconcert in het Vorstelijk Complex aan de Prinses Beatrixlaan 2a.

Al zestig jaar lang organiseert de stichting de stille tocht en zet ze zich daarbij actief in voor de jaarlijkse herdenking bij het monument. ‘Sinds dit jaar hebben we iets nieuws.’ vermeldt bestuurslid Miranda Simonis. ‘We hebben dit jaar het herdenkingsconcert in het Vorstelijk Complex waar onder anderen zanger Gevorg Aperánts gaat optreden. Ook zullen dichters en Zuilenaren die de oorlog hebben overleefd op deze avond hun verhaal vertellen’.

De directeur van het Informatiecentrum spreekt ook in het Vorstelijk Complex. De Stichting Gemeenschap Zuilen Oranje Comité Zuilen wil namelijk in de toekomst samenwerken met het informatiecentrum om jongere generaties meer te leren over de oorlog. ‘Wij vinden het belangrijk dat kinderen weten wat de geschiedenis van hun land is. Ook willen wij ze vertellen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar iets waar we samen aan moeten werken. Wij hopen dat de jonge generatie de oorlog blijft herdenken. Daarnaast willen we het herdenken toegankelijker maken zodat meer mensen zich aangesproken voelen. Mensen met bijvoorbeeld een buitenlandse afkomst, vertellen over hoe zij 4 mei/herdenken ervaren’. aldus Simonis.

De stichting verwacht dit jaar dat er 350 mensen meedoen aan de herdenking op het Prins Bernhardplein. Simonis zegt dat het elk jaar meer is.