Vanaf 7 juni is in Utrecht een breiproject van start gegaan waarbij ouderen gezamenlijk breien tegen eenzaamheid. Initiatiefnemer stichting De Dame Doet Het!, een ontmoetingsplek voor ouderen, heeft op initiatief van de ouderen ervoor gezorgd dat er elke woensdag tot en met december gebreid gaat worden. Ouderen doen dit om aandacht te vragen voor hun eenzame leeftijdsgenoten.

Door heel Utrecht wordt gebreid. In samenwerking met Oog voor Utrecht, Me’kaar, Zorgtrecht en Lieven de Key is dit initiatief ontstaan met De Dame Doet Het! als hoofdinitiatiefnemer. Elke woensdag wordt er gebreid op deze locaties, maar ouderen mogen zelf ook thuis breien of op elke andere locatie.

Het project is ontstaan doordat De Dame Doet Het! werd benaderd door een hippe organisatie  die met ouderen wilde breien om eenzaamheid tegen te gaan, maar daar wel zelf geld aan wilden verdienen. De ouderen vroegen zich af wat zij hieruit zouden halen en zijn toen gaan brainstormen hoe ze dit zelf konden doen met hetzelfde doel. Dit keer echter zonder de financiële factor.

Het doel van het project is om aandacht te besteden aan eenzaamheid onder ouderen. Liesbeth Arends van het bestuur van De Dame Doet Het! zegt hierover: “Alleen de poster genereert al aandacht. We komen nu meer in de media en gemeente Utrecht reageert er erg positief op. Ons doel is vooral dat het aandacht oplevert en geen geld moet kosten. Door de manier waarop we het doen, gaan we al een beetje de eenzaamheid tegen.  Ouderen worden door elkaar geënthousiasmeerd om te breien. Op dit moment leeft het onderwerp heel erg omdat we veel media aandacht krijgen en de gemeente er ook mee bezig is. Je merkt ook dat het enorm aanstekend werkt bij mensen die niet eens breien: er worden zakken wol neergelegd voor onze locatie. Er zijn ook veel ouderen die zelf nog wol op zolder hebben, zo hebben we daar geen kosten aan. Met dit project willen we een bewustzijn creëren en dat mensen eens gaan nadenken: ‘ik heb mijn buurman al drie dagen niet gezien’ en ‘laat ik hem eens uitnodigen voor een kopje koffie’.”

In december worden alle stukjes gebreide wol aan elkaar genaaid. De maand december is gekozen omdat dit vaak een zware maand is voor eenzame ouderen, gezien alle feestdagen. De deken wordt dan aangeboden aan de burgemeester, de gemeente en FC Utrecht. Zoals het er nu naar uitziet gaat de deken op tournee en gaat deze onder andere een week in het stadskantoor hangen.