Aan het einde van dit jaar zal The Best Life Church, wegens een stijgende hoeveelheid kerkgangers, verhuizen naar de voormalige Sint-Jacobuskerk. Paul en Irma van der Boom, beiden pastor, zijn sinds 1997 met ‘hun’ kerk actief in Zuilen. Zo ontstond The Best Life Church, hier staat het in ‘het huis van God’ bidden en liefde centraal. Pastor Paul (60) vertelt hierover.

Het is één uur ‘s middags en de zon schijnt op The Best Life House op de Daelwijcklaan in Zuilen. Het pand, een voormalig Baptistenkerk, werd in 2004 door The Best Life Church aangekocht en dient nu als: The Best Life House. Er vinden wekelijks zondagsdiensten plaats en verder worden er andere kerkelijke bijeenkomsten gehouden. Er zijn enkele mensen aanwezig in het pand. Paul komt binnen en wordt vriendelijk onthaald. Sommigen geven de pastor een hand en anderen begroeten hem met een welgemeend hallo. Paul maakt een rondje door het gebouw en begroet de aanwezigen bij hun voornaam.

‘De zin van het leven’

De weg naar The Best Life Church was lang vertelt Paul: “Nadat ik terugkwam van een reis door Israël, ging ik op zoek naar de ‘zin van het leven’. Die probeerde ik in veel verschillende religies terug te vinden.” Uiteindelijk bracht een bezoek aan de Evangelische gemeente hem op 21-jarige leeftijd tot zijn roeping: “De voorganger, degene die de kerkdiensten leidt, vroeg: ‘wie wil God ervaren?’ De woorden raakte mij en dat wilde ik inderdaad. Hij legde zijn hand op mijn hoofd en ik kreeg het gevoel dat mijn hart gevuld werd met de liefde van God. Het is haast een onbeschrijfelijk gevoel, ik noem het altijd ‘thuiskomen’ bij God.”

Paul liet zich dopen en ontmoette kort daarna zijn vrouw Irma en beiden zagen ze het als een roeping om de liefde van God uit te dragen. “Na lang met elkaar in gesprek te zijn en te hebben gebeden, besloten wij om te gaan wonen in Betonbuurt (nu Geuzenwijk). De wijk was arm en er was veel overlast. Ik ontfermde me over de straatjongens en Irma over de vrouwen in Betonbuurt. Ik was zelf docent en wist daardoor hoe ik de jongens enthousiast moest krijgen, ik ging met ze voetballen en survivallen.”

 Paul en Irma merkte dat veel mensen in de wijk behoefte hadden aan een kerk, die was er op dat moment nog niet. Daar werd hun roeping geboren en zo opende zij in 1995 een kerk in Zuilen. Nu, 22 jaar later is The Best Life Church zo gegroeid dat er diensten worden gehouden in de grote theaterzaal van Het Vorstelijk Complex. Deze groei staat in schril contrast met het dalende kerkbezoek in Nederland. 

Nieuwe kerk

Om de groei van het aantal bezoekers van de diensten en de kerkelijk bijeenkomsten aan te kunnen heeft de kerk begin dit jaar het pand van de voormalige Sint Jacobuskerk op de Prinses Beatrixlaan aangekocht. De voormalige Rooms-Katholieke kerk zal een grondige verbouwing ondergaan om The Best Life Church te kunnen vestigen. Paul had meer dan twintig jaar geleden niet verwacht dat ‘zijn’ kerk ooit zou groot zou worden: “Het is prachtig om te zien waar we zijn gekomen met de boodschap van God. Ik zie het alleen niet als een verassing, ik denk namelijk dat iedereen onbewust een bepaalde leegte voelt, die kan worden opgevuld door God. Daarom sluiten zoveel mensen zich ook aan bij The Best Life Church.”

Tijdens de diensten maken Paul en zijn vrouw gebruik van moderne technieken zoals schermen, video’s en een band die eigentijdse muziek speelt. Voor Paul is het vanzelfsprekend dat de kerk die gebruikt: “Ik ben docent geweest en weet dat als je mensen wil aanspreken dat je dan hun ‘taal’ moet spreken. Wat kenmerkt de ‘taal’ van 2017 nou beter dan het gebruik van social media, een mooi magazine en filmpjes.” Om deze ‘taal’ te spreken luistert Paul goed naar zijn vier zoons, die nu tussen de twintig en vijfendertig jaar oud zijn. “Laat je baardje staan, preek minder lang en doe je maar stropdas af. Deze adviezen volgde ik met liefde op.”

Diversiteit

Paul zit in aan tafel in de ruimte van The Best Life House. Voor hem ligt het tijdschrift ‘Best Life Home Magazine’. Het is een blad van hoge kwaliteit met een mooie moderne opmaak. “Ons team heeft dit gemaakt, het blad wordt door ons uitgebracht en we maken alle inhoud zelf”, vertelt Paul. Groot op de voorpagina van het tijdschrift staat ‘diversiteit’, dit is het thema van de editie. Paul vertelt dat de bezoekers van The Best Life Church erg divers zijn: “Iedereen is welkom bij de kerk, we hebben veel mensen van allerlei verschillende afkomsten. Van hoogleraren tot criminelen, iedereen is van harte welkom.”

Paul geeft dus aan dat The Best Life Church veel waarde aan diversiteit hecht. Toch blijft diversiteit in seksuele geaardheid tijdens het gesprek een onbesproken onderwerp. Paul wil het niet hebben over homoseksualiteit en wil ook niet toelichten waarom hij het hier niet over wil hebben.

Na het gesprek klopt iemand aan de deur. Paul heeft een afspraak met een van de volgers van The Best life Church. Hij gaat verder met het verspreiden van de liefde van God, al is deze misschien wel wat selectief.