OVERVECHT - Afgelopen maandag 15 mei is op de parkeerplaats van Shoppingcentre Overvecht het 'POP-UP PoepPaleis' geopend. Wethouder Everhardt gaf hiervoor het startschot. Initiatiefnemers Tessie Vilé en Nieske Castelein opende voor de tweede keer, onder grote belangstelling van jong en oud, de deuren van hun 'paleis'. Het paleis is geopend omdat op dit moment volgens de initiatiefnemers nog te weinig over poep wordt gepraat terwijl dit erg belangrijk is voor de gezondheid.

Onder leiding van twee lakeien opende wethouder Everhardt feestelijk de deuren van het ‘paleis’. Voorafgaand daaraan vonden er verschillende toespraken plaats en trad de Utrechtse zanger Jeroen Schipper op met een speciaal nummer over poep. Wethouder Everhardt benadrukte in zijn toespraak het belang van goed poepen: “Poep zegt ontzettend veel over je gezondheid, het is zonde dat wij dit meestal zonder het te bekijken elke dag door het toilet spoelen.” De wethouder hoopt wat door dit project het taboe dat op poepen heerst zal afnemen en prijst de inzet van initiatiefnemers Vilé en Castelein.

Het ‘POP-UP PoepPaleis’ is gevestigd in een oude zeecontainer die is omgebouwd tot een educatieve en creative ruimte, waar kinderen de weg door het spijsverteringsstelsel leren kennen. Er staat een ‘spijsverteringsmuur’ waarop aan kinderen wordt uitgelegd welke route eten in het lichaam aflegt.  Ook worden er ‘poepposters’ uitgedeeld en kunnen kinderen ouderwets spijkerpoepen. Het doel is om het taboe rond rond poep te doorbreken door ouders en kinderen er meer over te laten praten. “Poepen is ontzettend belangrijk en veel kinderen hebben poepproblemen, dus daar moet meer over gepraat worden. Wij hopen dat het Poeppaleis hieraan bij kan dragen.” vertelt Castelein.

Het ‘PoepPaleis’ is voor de tweede keer geopend, het vorige ‘paleis’ stond van 12 tot en met 17 april op het Eemplein in Amersfoort. Het werd toen door zeshonderd kinderen van verschillende scholen bezocht. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere de Gemeente Utrecht, de Maag Lever Darm Stichting en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vilé en Castelein hebben op 11 februari 2016 het Poeppaleis opgericht en willen uiteindelijk een groot kenniscentrum over de spijsvertering in Utrecht bouwen. “Wij hopen over een paar jaar een groot permanent ‘PoepPaleis’ in Utrecht neer te zetten. Een soort NEMO voor de spijsvertering waar kinderen met hun ouders en school naartoe gaan. Het reizende POP-UP PoepPaleis is de eerste fase van deze ambitie”, aldus de initiatiefnemers.

Het paleis is tot en met 20 mei geopend en kinderen zijn uitgenodigd klassikaal met hun juffen of meesters het ‘paleis’ te bezoeken.