Overal in Nederland hebben mensen gestemd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De opkomst van de stemmers verschilt per stad en zelfs per wijk. Zo is de opkomst van de Utrechtse wijk Overvecht relatief laag ten opzichte van de andere wijken in Utrecht, slechts 42%. De procentuele toename van de opkomst van heel Utrecht is ruim tien procent, maar toch blijft de opkomst in de wijk Overvecht erg laag. Verder is er ook een verschil in de uitslagen. DENK staat, als enige in Overvecht, op de tweede plaats. Opmerkelijke cijfers, uiteenlopende meningen van buurtbewoners; de wijk is in contrast met de rest van Utrecht.

De opkomst van stemmers bij de Provinciale Verkiezingen 2019 in Utrecht is dit jaar 60,9%, in 2015 was dat 48,8%. Dit is een forse toename voor de stad. De laagst scorende wijk is Overvecht, met een opkomstpercentage van 42%. Overvecht is vaak bij politieke verkiezingen het buitenbeentje. Dit is ook terug te zien in de resultaten. DENK staat alleen in Overvecht op de tweede plaats met 15,5% van de stemmen. En Forum voor Democratie staat in deze wijk op nummer drie, met 8,9%. GroenLinks blijft, ook in Overvecht, de grootste. Het scheelde niet heel veel tussen GroenLinks(19,2%) en DENK. Drie hele verschillende soorten partijen, waarvan de stemmers nauw bij elkaar wonen.

Een groepje voetballende kinderen in een park in Overvecht, allemaal rond de elf jaar, hebben ook een duidelijke voorkeur voor welke politieke partij zij later zouden willen stemmen. Mohammed (11) zegt: “Ik zou op DENK stemmen want dan krijgen we misschien Arabisch les en dat is handig als ik op vakantie naar Marokko ga.”  Nabil (10) zegt: “DENK, want dan mogen moslims wel blijven.” Dit zijn de redeneringen van kinderen.

Studente Zeynep Cakir (19) woont sinds dit schooljaar in een studentencomplex in Overvecht. Ze vertelt haar eerste politieke ervaring rondom de Provinciale Verkiezingen: “Dit jaar mocht in voor het eerst stemmen, dus heb me een beetje verdiept in de politiek. De wijk Overvecht waar ik woon is een bijzondere wijk. Bij mij in de straat werd er naar mij mening opdringerig campagne gevoerd. Ik kreeg twee keer een DENK foldertje in mijn brievenbus en er hing campagne materiaal in de lift. In Overvecht heb ik dit een andere partij niet zien doen. In de omgeving waar ik woon zijn er best veel DENK stemmers. Dit vind ik zorgwekkend. Ik vind dat DENK mensen met een migratie achtergrond in een slachtofferrol plaatst, en ook nog eens beweren deze mensen daaruit kunnen redden. Mensen krijgen het vanaf een jonge leeftijd al te horen, het is een gedachtegoed waar (helaas) veel mensen met een andere etniciteit mee worden opgevoed. Ik heb ook het gevoel gekregen dat als ik niet op DENK zou stemmen in niet zou opkomen voor mijn achtergrond. Toch heb ik het niet gedaan, men kijkt er wel eens van op. Ik heb Turkse rootsmaar denk zeker niet dat ik in deze maatschappij minderwaardig wordt gezien. Ik denk dat mijn manier van denken ook met mijn opvoeding te maken heeft, kinderen nemen natuurlijk tot op een bepaalde leeftijd alles aan wat hun ouders beweren.”