Het Vechtzoom-complex in de wijk Overvecht is hard toe aan renovatie, onder meer omdat de woningen in slechte staat verkeren. Bovendien wil de woningcorporatie Mitros duurzame woningen. Het gaat om de renovatie van de vier verdieping- gezinswoningen die na de tweede wereldoorlog zijn gebouwd vanwege de woningnood. Momenteel worden er verschillende werkzaamheden verricht aan zowel de binnen- als aan de buitenzijde van de woningen. Verder heeft de redactie gesproken met woonconsult Johan van Antwerpen.

Een groot deel van Overvecht bestaat uit sociale huurwoningen die eigendom zijn van de woningcorporatie Mitros. Het bouwplan is een uitkomst van de samenwerking tussen de opdrachtgever Mitros en Rutges Vernieuwt. De aanneemsom is maar liefst 66.350.000 euro. Het is de bedoeling om met dit bedrag de vier verdieping-gezinswoningen te renoveren en te verduurzamen. Dit project wordt uitgevoerd in twee verschillende fases. Momenteel zijn ze bezig met de tweede fase, hierbij worden er verschillende werkzaamheden verricht aan zowel de binnen- als aan de buitenzijde van de woningen. Alle daken worden voorzien van zonnepanelen. “Hiermee wordt één van de grootste zonnepanelenparken op Utrechtse woningen gerealiseerd.”, zegt Rutges Vernieuwd.

Begin maart zijn de werkzaamheden aan de Boadreef in Overvecht begonnen. Op huisnummer 13 woont de 40-jarige Öznur Yildirim met haar gezin. “Ik had niet verwacht dat het zo’n stressvolle periode zou zijn voor mij en mijn gezin. Tijdens de verbouwing hebben wij een wisselwoning aangeboden gekregen om daar tijdelijk te verblijven, dat vermindert de chaos wel een beetje. Wij hopen gewoon dat het eindresultaat zal baten, dan hebben we het er allemaal wel voor over.”De werkzaamheden in de woning duren twee weken. In deze periode wordt de badkamer, toilet en keuken vernieuwd. Van tevoren is er asbest verwijderd. Dit materiaal werd vroeger gebruikt als goedkoop isolatiemateriaal. Ook worden de bergingen gesloopt en opnieuw gebouwd. Volgens het bouwplan worden de kozijnen en de zogenoemde buitenschil van de woningen gerenoveerd. De zonnepanelen zullen voor een zuiniger energielabel zorgen.

Boadreef in Overvecht
Busra Kondakci

 

De woonconsulent van Rutges Vernieuwt is Johan van Antwerpen, hij begeleid alle bewoners voor, tijdens en na de werkzaamheden. Hij fungeert als een doorgeefluik en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de gang van zaken. Ook helpt hij gezinnen aan een tijdelijk passend verblijf, een wisselwoning. Van Antwerpen vertelt dat er veel klachten zijn over al het stof en geluidsoverlast, maar dit hebben ze ver van tevoren bij de portiekbijeenkomsten aangekaart. Hij geeft aan dat ze er alles aan doen om mensen tevreden te stellen en dat dit bijna altijd wel lukt. “De renovatie heeft behoorlijk impact op de bewoners, regelmatig vinden bewoners het lastig om met de chaos om te gaan. Maar uiteindelijk is het allemaal in hun voordeel. Deze renovatie verbetert de leefbaarheid voor alle bewoners. De flats waren best wel verpauperd. Naast hoe het er uiteindelijk uit komt te zien komen er veel veranderingen binnen het huis. Zo is er al bij elke woning asbest verwijderd. De huizen worden energiezuiniger gemaakt, er komt een betere isolatie en een groot deel van de energiebehoefte gaat worden opgewekt door de zonnepanelen. Uiteindelijk hopen we dat dit allemaal een beter comfort biedt voor alle bewoners.”