ZUILEN – De rust op het Springerpark aan de van Heukelomlaan wordt van 10 tot en met 14 mei vervangen door hard gegil, de geur van oliebollen en harde beats uit de hitparade. De kermis in Zuilen is geopend, dit zou betekenen dat er elke dag vanaf twee uur ’s middags tot tien uur ’s avond plezier is voor jong en oud. Toch lijkt de kermis rond acht uur al vrij rustig, er zijn niet zo veel mensen meer.

Midden op de kermis staat een opvallend grote ronde attractie, de ‘Hollywoodstar’. De attractie is een grote zweefmolen waarin bezoekers op grote hoogte in felgekleurde karretjes ronddraaien. Door het hoogteverschil in de attractie word je op en neer geslingerd. De attractie is vrijwel leeg, slechts drie kinderen van een jaar of twaalf zitten met hun handen omhoog in de Hollywoodstar. Gepaard met hoog gegil vragen ze om nog een rondje, maar helaas voor de kids wordt er niet op hun wens ingegaan.

De geur van frituur verspreid zich over het gehele park, oliebollen, churros en verse patat worden in een kraampje tegenover de ‘Hollywoodstar’ gebakken. De medewerkers hebben het rustig, want er zijn nauwelijks mensen. De kermis is vrijwel uitgestorven, er slentert slechts een tiental mensen rond op het kermisterrein. “Het was vandaag erg rustig, er was geen hond te bekennen. Nu rond een uur of acht ‘s avonds is het zeker stil. Wij verwachten en hopen dat er op donderdag meer mensen zullen komen want het is dan ‘eurodag’. Elke attractie kost dan één euro! Vaak lopen mensen eerst een rondje over de kermis om vervolgens op ‘eurodag’ terug te komen, omdat het dan goedkoper is. Niet iedereen kan dure attracties betalen. Wij zijn blij dat de kermis, na een tijd afwezig te zijn geweest, sinds vorig jaar weer terug is in Zuilen.”, zegt mevrouw de Vries van de frietkraam. Ze bereidt de patat zelf en schilt zelf de aardappelen.

Voor zoetigheden kan je ook terecht op de kermis. De opvallende roze suikerspinkraam hangt vol met grote zakken popcorn en suikerspin. Een klein jongetje kijkt naar de zoetigheden die bij het kraampje worden verkocht “Mag ik een suikerspin mam?” vraagt hij hoopvol aan zijn moeder. “Nu niet Dylan, je hebt net thuis een toetje gehad. Misschien een andere keer.”

Aan de jonge bezoekers van de kermis is ook gedacht. Er staat naast de suikerspinkraam een draaimolen met daarop paarden, brandweerauto’s en veel andere figuren. De grijpautomaten zijn gevuld met knuffels uit bekende tekenfilms zoals Sesamstraat en Dora. Verder kunnen de kinderen trampolinespringen en eendjes vissen. Ondertussen rennen drie tieners gillend naar een vliegende bank, een attractie waarbij de bezoeker van links, boven, rechts en naar beneden wordt geslingerd. Bij de botsauto’s hangen enkele jongeren. Typische tieners met petjes, joggingbroeken en sneakers. Ze drinken frisdrank uit een blikje. Er straalt een vanzelfsprekend van hen uit, alsof ze dagelijks op een kermis hangen.

Het Springerpark is omringd door woonhuizen. Een omwonende, die liever anoniem wil blijven, uit het naastliggende P.G. van Nieuwkerkpad is niet blij met de komst van de kermis: ‘Ik vind het verschrikkelijk! Ik heb een jonge dochter die ’s nachts niet kan slapen. Natuurlijk is een kermis leuk voor veel kinderen uit de buurt, maar ik vind het vervelend dat het tot zo laat doorgaat.’ Verder zijn de buurtbewoners niet tevreden over de communicatie met de gemeente over de plaatsing van de kermis. ‘Drie dagen voor de start van de kermis, op zondag 7 mei, kregen wij plotseling een aankondiging van de kermis op een A4-tje in de brievenbus. Toen stonden de wagens van de kermis al in het park’. Volgens de bewoner heeft de gemeente niet gecommuniceerd met de buurtbewoners, er was volgens hen ook geen mogelijkheid om klachten kwijt te kunnen. Mensen vinden het ook lastig dat er een ander soort mensen de hele dag in je straat zijn.

‘Paar huizen verderop wonen scholieren waarvan hun eindexamens vandaag beginnen. Wanneer je in de schoolboeken zit, is het lastig om je te concentreren met die harde muziek van de kermis. Vorig jaar liepen de buurtbewoners ook tegen dit probleem aan, want toen werd de kermis ook tijdens de examens georganiseerd. Bewoners hebben hierover een klacht ingediend alleen is hier blijkbaar dus niet naar geluisterd. Ik snap niet dat het hier is als er honderd meter verderop een heel groot veld is. Wij hebben nu heel veel onrust in de straat van mensen die je normaal niet in je straat ziet. Dit hele rijtje huizen denkt er hetzelfde over.’