Bij handwerkatelier van Hagar tot Ruth aan de Schooneggedreef in Overvecht worden gratis handwerklessen aangeboden. Daarnaast zijn er naailessen voor twee euro te volgen. Wat ooit begon als een tijdelijk project voor vluchtelingen, is uitgegroeid tot een permanent project van Judith van den Berg. Redacteur Lola Ribbink nam er een kijkje.

Judith van den Berg leest een klein stuk voor uit het boek ‘Spiegels, smileys en stille tijd met God’. Dit is een jongerenbijbel met 365 korte tekstjes over thema’s uit het dagelijks leven, zoals jaloezie en eenzaamheid. “Even een rust moment en wat stof tot nadenken”, noemt Judith het. Het handwerkatelier heeft een christelijke achtergrond en daarom beginnen alle groepen met uit de Bijbel lezen. De dagopening is overigens niet verplicht. Mensen die het niet prettig vinden om daarbij te zijn, komen een kwartiertje later. Iedereen is welkom.

Na het lezen worden de handen ineengeslagen. De meeste aanwezigen sluiten hun ogen en spreken een gebed uit. Amen. Tot slot slaan sommigen een kruisje. De dag kan beginnen.

 

Sinds november 2016 bestaat het handwerkatelier. De organisatie maakt dankbaar gebruik van de kerkzaal van het Leger des Heils. Sinds vorig jaar wordt er elke woensdagochtend naailes gegeven en vanaf januari zijn daar handwerklessen zoals haken en breien bijgekomen. Naast de woensdag kan kan men nu ook op dinsdagochtend komen. Het concept is volledig afhankelijk van vrijwilligers.

 

De groep van dertien, die uit zowel mannen als vrouwen bestaat, splitst op. Zeven personen, inclusief twee Syrische docenten, nemen plaatst achter de naaimachines. De mannen komen uit de buurt van Aleppo en hebben daar in een naaiatelier gewerkt. Ze zijn dan ook ontzettend blij met hun vrijwilligerswerk. Van den Berg:  “Ze krijgen er geen geld voor, maar ze mogen wel stoffen uitzoeken om bijvoorbeeld gordijnen en kussenslopen voor zichzelf te maken.” Er staan plastic bakken vol lappen stof. De stoffen variëren van een roze met een bloemenpatroon tot effen witte stukken. Er is voor ieder wat wils.

 

Het handwerkatelier is in eerste instantie opgericht om vluchtelingen een dagbesteding te bieden en buurtbewoners en vluchtelingen met elkaar in contact te brengen. “We wachten op de oplevering van het asielzoekerscentrum aan de Einsteindreef, maar die is uitgesteld. Voorlopig zijn het dus met name buurtbewoners die hier komen.” Daarnaast is het atelier een sociale plek. Een van de Syrische mannen sprak nog vrijwel geen Nederlands toen hij binnenkwam. “Zijn taal gaat met enorme sprongen vooruit”, zegt Van den Berg.

 

De Syrische mannen zijn niet de enige vluchtelingen. Diba (40) is dertien jaar geleden ook gevlucht vanuit Kabul, Afghanistan vanwege de oorlog. Ze is een roze gebloemde kinderrok aan het afspelden. Tussen het geratel van de naaimachines door praat ze met de mevrouw naast haar, Hanan (31). Ze hebben het over de aanslag bij een moskee in Herat. Hanan vraagt zich af wie dat toch doet, “zeker nu dat het ramadan is.” Diba maakt zich zorgen: “mijn hele familie woont daar.”

 

 

Sinds kort ontvangt handwerkatelier van Hagar tot Ruth een financiële bijdrage van het Initiatievenfonds. Dit is een speciaal fonds van de gemeente Utrecht voor burgerinitiatieven. Voor initiatieven die bijdragen aan een prettigere wijk, kan de gemeente een bijdrage, financieel of in natura, doen. Van den Berg: “Daardoor heb ik de naaimachines kunnen aanschaffen. De deelnemers van de naaicursus betalen twee euro per les. Deze bijdrage is voor de meeste mensen wel op te brengen waardoor we het laagdrempelig houden. Nu spaar ik het geld op voor het onderhoud van de machines. Als een machine gerepareerd moet worden, kost dat al snel honderd euro. Dat zou ik anders uit eigen zak moeten betalen en dat gaat niet.”

 

Na twee uur lekker gewerkt te hebben, helpt iedereen mee met het opruimen van de kratten met wol, draden en haaknaalden. Nog even vlug een stofzuiger er doorheen halen en klaar is Kees. De naai- en breiwerken gaan weer de tas in, wachtend tot de volgende week. Samen verlaten de deelnemers en vrijwilligers de ruimte, de storm weer in.

 

Handwerkatelier van Hagar tot Ruth zoekt voor de naailessen nog vrijwilligers.