Om 21:00 is het dan zover. Het tellen van de stemmen kan gaan beginnen. Op de stembureaus in zorgcentrum Careyn Rosendael aan de Indusdreef in Overvecht zijn ze er klaar voor. Dit keer waren er twee stembureaus in het zorgcentrum, vanwege de verbouwing van sportschool Body Conditioning aan de Ammandreef, zo weet voorzitter van stembureau 63 Maarten Vreeken te vertellen. Hij zit al zo'n twaalf jaar lang vrijwillig op stembureaus. '' Ik vind het leuk werk om te doen. Je kan weer even contact leggen met mensen en een praatje met ze maken. Dit jaar is het wel extra leuk, want ik zit heel dichtbij mijn eigen huis. Dat maakt het toch speciaal. Alle andere jaren heb ik altijd op andere plekken in de stad gezeten''.

Er werd dit jaar weer handmatig geteld. De Kiesraad dringt wel aan om de stemmen te gaan tellen via elektronische apparatuur. Want mensen maken nou eenmaal fouten. Maar dit jaar is er toch nog gekozen om de stembiljetten handmatig te tellen en dan in te voeren in de stembureaApp.

Stembureau 62 bestaat uit vier leden die de hele dag als vrijwilliger hebben geholpen. Stembureau 63 bestaat uit drie leden. Voor het tellen van de stemmen zijn er nog 4 mensen bijgekomen.  Bij stembureau 63 ligt alles al klaar. Alle 28 keuzes, zodat elke stem apart bij de juiste partij komt te liggen. Bij het andere stembureau een heel ander verhaal. Daar moeten ze alle witte papiertjes met daarop alle 28 mogelijkheden nog uitzetten.

Dit jaar werkt de gemeente Utrecht voor het eerst met de digitale app StembureauApp. Deze app is in 2012 voor het eerst gebruikt in de gemeente Rotterdam en wordt als zeer geschikt ervaren. In de gemeente Utrecht gingen ze er dit jaar voor het eerst mee van start. Je kan met de app de voorlopige telling bijhouden van de politieke partijen. Vrijwilligers zeggen dan het getal van de politieke partij waarop iemand heeft gestemd. De voorzitter of vervangend voorzitter kan dit getal dan invoeren op de iPad en zo kan er eenvoudig gestemd worden. Om te zorgen dat er niet gefraudeerd kon worden heeft de gemeente Utrecht ervoor gezorgd dat de iPad alleen contact kon maken met de gemeentelijke helpdesk en niet met het internet. Dit hebben ze gedaan door er speciale SIM-kaarten in te doen.

Bij stembureau 63 werkte dat nog niet helemaal. Om 21:00 beginnen de vrijwilligers alle stembiljetten uit te vouwen. De app doet het niet en voorzitter Maarten Vreeken belt op naar de helpdesk van de app. Bij het andere stembureau gaat het er heel anders aan toe. In eerste instantie doet de app het hier ook niet, maar nadat ze de app opnieuw opgestart hebben, doet de app het wel en kunnen ze aan de slag. Ook hier gaan ze eerst de stembiljetten uitvouwen, maar nadat ze dit tien minuten hebben gedaan gaan ze aan de slag met het tellen van de stemmen.

Alle uitgevouwde stembiljetten worden neergelegd op een tafel en een voor een komen ze langs de  voorzitter Mark Taekema. ” 1, 26,4,8,9,5”, hoor je de mensen zeggen. De mevrouw achter de iPad tikt de nummers in. Bij een nummer staat de partij die erbij hoort. Daaronder staat ook hoeveel stemmen de partijen tot nu toe heeft gekregen. Al snel blijkt dat DENK de grootste partij is.

Ook zijn er een aantal ongeldige stembiljetten. Die zitten er elke keer wel weer tussen. Zo heeft iemand  bijvoorbeeld de eerste 17 partijen rood gekleurd. Sommige mensen hebben een bolletje wat donkerder gekleurd dan andere bolletjes. Dit hebben ze waarschijnlijk gedaan om te laten zien dat ze op die partij en die persoon stemde. Maar helaas dit mag niet. Je mag maar een bolletje rood kleuren. Ook heeft een iemand gestemd op alle personen van DENK.

Bij stembureau 63 werkt de app nog steeds niet en zijn ze overgeschakeld naar handmatig tellen. Papier wordt volgeschreven met nummers tot en met 28. De vrijwilligers gaan na het uitvouwen verder met het sorteren per partij. Rond 22:10 doet de app het alsnog. Maar ze besluiten om toch door te gaan met het sorteren van de stemmen per partij. Rond 22:30 kunnen dan ook daar de stemmen ingevoerd worden. Maar een groot nadeel doet zich voor. Het blijkt zo te zijn dat je maar 1 stem kan aanklikken en niet bijvoorbeeld 44 stemmen in kunt voeren, wanneer een partij 44 stemmen heeft behaald. Zo duurt het nog wel een tijdje voordat ze klaar zijn.

Eerst worden alle stemmen van de partijen geteld. Daarna worden alle stemmen op de personen van de partij geteld. Uiteindelijk is stembureau 62 ook veel sneller klaar dan stembureau 63. Bij stembureau  63 wordt DENK ook de grootste partij.

De formatie is inmiddels in volle gang. GroenLinks droomt nog lekker na over de verkiezingsuitslag. Geert Wilders vindt het oneerlijk hoe hij wordt behandeld. Volgens hem is het onterecht dat hij buitengesloten wordt in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Mark Rutte is alweer de grootste geworden met zijn VVD. En Sybrand Buma en Alexander Pechtold genieten ook na van de verkiezingsuitslag. We wachten af tot het moment wanneer er een nieuw kabinet gevormd wordt.