Maandag 24 april heeft Staatbosbeheer de prullenbakken uit het Gagelbos verwijderd, omdat het bos al een ruime tijd kampt met afvaloverlast.

Staatsbosbeheer hoopt dat de bezoekers van het bos door het weghalen van de pullenbakkenafval hun afval meenemen en het elders weggooien, in plaats van in de bosjes.

 

“Het klinkt tegenstrijdig om prullenbakken te verwijderen om een afvaloverschot op te lossen. Je zou denken dat het zwerfafval toeneemt, maar de ervaring leert ons het tegenover gestelde. Op plekken waar geen prullenbakken staan, zoals op de Utrechtse heuvelrug en in de duinen, zien we minder afvaloverlast”, zegt Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer. “De prullenbakken worden niet regelmatig genoeg geleegd, waardoor mensen hun afval naast de prullenbak leggen. Dit is gevaarlijk voor de wilde dieren, zoals vossen, omdat ze hierdoor plastic binnen kunnen krijgen. De betreffende gemeente hierop aanspreken werkt niet, want zij zien het bos als de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer, waar zij geen aansprakelijkheid voor dragen.”