In 2016 zijn er 14073 boetes in Utrecht uitgedeeld voor huftergedrag, blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat is een stijging van 42% ten opzichte van 2014. Toen gingen er 9897 mensen voor deze vergrijpen op de bon. Onder huftergedrag valt onder andere wildplassen, rijden zonder rijbewijs en bellen en appen achter het stuur. Deze boetes zijn uitgedeeld door agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). 

75% van de boetes werd uitgedeeld aan hufters in het verkeer. Hiermee ligt het boetegemiddelde hoger dan dat van de rest van Nederland. Gemiddeld worden er z’n 21 hufterboetes per 1000 inwoners uitgedeeld. In Utrecht zijn dat er 41 per 1000 inwoners. Met deze getallen staat Utrecht op de 9e plaats van gemeentes met het meeste huftergedrag.

 

Een mevrouw (48) die liever anoniem blijft, loopt dagelijks met haar hond over de Amsterdamsestraatweg. Zij merkt ook het asociale rijgedrag. “Er wordt hier vaak door rood gereden waardoor ik altijd erg moet opletten als ik hier mijn hond uitlaat.”