Het is druk op het bevrijdingsfestival op 5 mei in park Transwijk. Honderden mensen stromen af op het drukbezochte feest. Er staat veel op het schema, dj’s, artiesten en zelfs een college. Maar het moment waarop het STUT Theater, De Voorkamer en Volkstuinverenging de Doordouwers halsreikend en vol spanning naar uitkijken breekt pas aan om kwart voor drie 's middags. De uitreiking van de prijs waar deze drie organisaties voor zijn genomineerd: De Tolerantieprijs 2017. Hier staat een prijs op van 7000 euro.

De prijs is bedoeld voor de bevordering van Tolerantie in Utrecht. Organisaties die zich hier voor inzetten, hebben kans om genomineerd te worden. De som geld die hierbij hoort maakt dit natuurlijk extra aantrekkelijk voor alle soorten ondernemers. Het Overvechtse Stut Theater hoort bij de gelukkige die hier dit jaar kans op maken. Volgens Kyra Kasel, hoofd publiciteit en acquisitie, is de spanning bij het STUT Theater minder dan in 1995. Toen werd de prijs voor het eerst uitgereikt en ging hij naar het theater.

De prijs word uitgereikt op een podium dat in de hoek ligt van bevrijdingsfestival Utrecht, omringd door kraampjes en tafeltjes waar mensen zitten te eten. Een groot rood doek hangt boven een laag houten podiumpje. Hierachter staat een imposante brandweerwagen, waar de dj in zit. Er staat al een aardige groep mensen samen met een paar mensen van de pers voor het kleine podiumpje, als twee aankondigers beginnen over de prijs. Eerst doet een van de vorige winnaars een woordje over de prijs over de prijs. De drie organisaties worden aangekondigd en wandelen lichtelijk schrikachtig het spotlight in.

De aandacht onder het publiek is verdeeld. Een deel van de mensen op het grasveld voor het podium kijkt de hele verkeerde kant op, kletsend tegen hun vrienden. Het interesseert ze weinig. Om de prijs uit te reiken is de wethouder opgetrommeld. Hij begint over hoe belangrijk tolerantie is in Utrecht. ‘’Zij zijn allemaal winnaars’’ roept hij tegen de feestgangers, terwijl hij met zijn vinger wijst naar de schuifelende mensen die de drie organisaties vertegenwoordigen. Als hij is uitgepraat kijkt een groter deel van de mensen de kant op van het podium. Hij heeft de aandacht weten te trekken.

Het leek op het eerste gezicht een lange onthulling, maar de wethouder geeft het al snel weg. ”……de groep die in 1995 ook al deze prijs heeft ontvangen……. ” Kaya begint al lichtelijk met juichen. Het hoge woord is eruit en de groep loopt juichend naar voren. Camera’s flitsten en de groep poseert op het podium.

De rijke beloning gaat volgens Kaya naar een mooi doel binnen de organisatie. De Toneellessen waarvoor de prijs is uitgereikt blijven gratis door dit geld. Blij staat het groepje bij elkaar voor het podium met de prijs nog in hun handen. Ze worden gefeliciteerd en omhelst door vrienden en familie. Ondertussen word er weer harde muziek opgezet en beweegt het feest zich weer door naar de volgende stage. De aandacht van de massa staat weer ergens ander en feest zet zich voort.

Volgens de wethouder mogen ze dan allemaal winnaars zijn. Maar aan het eind is er toch maar een die wegloopt met 7000 euro en wordt gehuldigd als de organisatie die tolerantie het meest bevorderd binnen Utrecht en dat is het Overvechtse STUT Theater.