Overvecht- Na het succes van vorig jaar doet ook dit jaar Overvecht Gezond weer mee met de Diabetes Challenge. Gedurende twintig weken kunnen wandelaars iedere week hun hart ophalen met de georganiseerde wandelingen. Uiteindelijk kunnen ze dan van 27 t/m 30 september 2017 mee doen aan de vierdaagse 10 kilometer Diabetes Challenge.

Bij aankomst op de Werradreef staan de wandelaars al vol enthousiasme te praten. Allen zijn ze gekleed in luchtige kleding aangezien de temperatuur op deze donderdagavond nog heerlijk warm is. ”Ze zijn vanavond niet zo strikt op tijd als anders. Maar volgens mij heeft niet iedereen zich afgemeld.” Klinkt het her en der van de wandelaars. Precies stipt zeven uur komt de vier maanden zwangere wandelbegeleidster aangefietst. ”Te laat he? Daar moeten we wel een aantekening van maken.” Vrij snel daarna begint de wandeling met een lopende warming-up van hoofd, schouders knie en teen.

De wekelijkse wandelingen dragen o.a. bij aan het sportieve stad imago van Overvecht. Daarnaast kunnen sportievelingen ook terecht bij de Overvechtse Buurtsportclub met activiteiten als taekwondo en korfbal. Verder zijn er ook nog sportactiviteiten op leeftijd als de Plussport voor 55 plus. Hier kunnen de wat oudere toch sportief zijn, maar aangepast op hun kunnen. Ondanks dat Overvecht eerst slecht scoorde op de wekelijkse sportiviteit in 2015, namelijk onder het gemiddelde van 59 procent lijken deze activiteiten daar verandering in te gaan brengen.

Al vrij snel zit het wandeltempo er lekker in. Mensen zijn druk in gesprek en sommige genieten van de heerlijke stilte die het wandelen met zich mee brengt. Begeleider Christa vertelt dat ze normaal gesproken fysio is en 1 keer in de week deze wandelingen begeleidt bij Overvecht Gezond. ”Ik houd me bij deze groep wat meer op de achtergrond als begeleider. In de zin dat ik niet zo aanwezig ben dat ik constant aanwijzingen geef. Maar dat verschilt ook weer per groep.” Verder lopend valt op dat de wandelaars allemaal verschillende loop tempo’s hebben waardoor er soms grote afstanden ontstaan binnen de groep. Dat mag de pret niet drukken en iedereen wacht sportief op elkaar.

Stichting Overvecht Gezond is een initiatief van de huisartsenpraktijken en gezondheidscentra in de wijk Overvecht. Het is een organisatie in ontwikkeling waar steeds meer zorgverleners zich bij aansluiten. Overvecht Gezond zorgt voor een goede samenwerking tussen professionals en maakt werkafspraken tussen verschillende disciplines mogelijk. Binnen de organisatie werken professionals samen om de zorgverlening voor bewoners te verbeteren.

De 6 km lange wandeling loopt dwars door het mooie natuurgebied van de Ruigenhoek. Een rustig natuurgebied omgeven door groene weilanden, vele bomen en wat slootjes. Het aangename windje zorgt voor wat verkoeling in de warme avond zon. De tjilpende vogels maken het helemaal af. Wandelaar Carla vertelt dat ze al verscheidende jaren mee doet. ”Het is zo heerlijk om iedere week weer een lekker stuk te wandelen. Daarnaast is het super gezond en om uiteindelijk het doel van de Diabetes Challenge te halen is fantastisch.” In haar openhartigheid vertelt ze verder nog een mooi verhaal over haar familie bestaande uit 8 zusjes en drie broertjes. ”Ik woonde in Paramaribo en het was altijd super gezellig met verjaardagen met al die familie.” Daarnaast kon ik het het beste vinden met mijn jongere zusjes, want daarmee scheelde ik maar een jaar. Wat mij erg bij is gebleven is de verbondenheid met alle familie tijdens de laatste dagen van mijn moeders leven. Iedereen was er toen en kon steun vinden bij elkaar.”

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een vaste bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van Diabetes patiënten in Nederland. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale Diabetes zorg professionals daarom een lokale wandel challenge voor de verbetering van de gezondheid van deze groep. Gedurende 16 tot 20 weken wordt er wekelijks gewandeld om toe te werken naar het einddoel: de challenge. Deze vierdaagse 10 km wandel challenge zal plaats vinden van 27 t/m 30 september. Drie dagen wordt er gewandeld in de lokale omgeving en de laatste dag wandelen alle deelnemers samen op een centraal punt in Nederland. De doelstelling van de BvdGf is om in 2017 op 200 locaties de lokale Diabetes Challenge te starten en hiermee 5000 diabetes patiënten in beweging te krijgen. De Challenge is natuurlijk vooral gericht op mensen met diabetes, maar bewegen is voor iedereen gezond dus iedereen kan mee doen.

Naarmate de wandeling op zijn einde loopt wordt het steeds duidelijk dat de wandelaars allemaal met hun gezondheid bezig zijn. Rashna: ”Ik drink nu alleen nog maar water. Vroeger dronk ik alleen maar sapjes, maar daar ben ik mee gestopt.” Carla: ”Ik eet geen suikers en let ook op met de koolhydraten die ik eet. Laatst ben ik overgestapt op zilvervliesrijst, het smaakt niet heel lekker maar we doen het ermee.” Een uur en tien minuten later zijn we terug bij het beginpunt en de wandelaars gaan voldaan naar huis.

Voor meer informatie over de challenge: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/diabeteschallengeovervecht/